Bacteria minune

Iaurtul a aparut in urma cu peste 4000 de ani, in Mesopotamia. Nomazii care s-au stabilit in Bulgaria au prezentat acest aliment Europei, care au fost incintati si au inceput pregatirea iaurtului acasa. Iaurtul este un produs de cultura derivat din lapte, prin adaugarea unor bacterii.

Desi acum, acest produs este disponibil in orice magazin alimentar, poti sa te intorci in timp si sa pregatesti chiar tu un pahar de iaurt:

Fierbe un litru de lapte si apoi pune-l intr-un vas. Daca vrei sa fie mai consistent, adauga putin lapte praf. Lasa-l sa se raceasca si apoi adauga cultura de iaurt (un sfert de cana de iaurt din magazin la 250 ml lapte). Tine vasul intr-un loc caldut (60 grade celsius).

Desi in Europa era popular, in anul 1970 prea putini americani gustasera iartul. Astazi, un american consuma aproximativ 2 kilograme de iaurt pe an, in timp ce europenii cumpara de doua ori mai mult.

Iaurtul este apreciat si pentru ca aduce sanatate: intareste sistemul imunitar, reducind riscul aparitei cancerului de colon si de sin. In plus, este o importanta sursa de calciu, cu un continut mai ridicat decit smintina (400 mg de Ca la un pahar), o sursa de proteine (8 mg), are tot atit de mult potasiu cit o banana si un continut ridicat de vitamina B2, fosfor si magneziu. Iaurtul este benefic pentru digestia intestinala. Doctorii il recomanda pacientilor care consuma multe antibiotice sau sulfamide.

Mai mult, iaurtul este un antidot pentru acnee, in combinatie cu un tratament de spalare a fetei cu apa cu lamiie (o lamiie la un litru de apa) si o masca saptaminala cu miere, timp de o ora.

Iaurtul gras contine intre 3,25 si 4 % grasimi, la fel ca si laptele. Iaurtul cu un continut redus de grasimi are intre 0,5 si 2 %, iar iaurtul fara grasimi sau "fat free", cum i se mai spune, are mai putin de 0,5 % grasimi. Daca pe eticheta scrie "usor" inseamna ca este indulcit cu aspartam.

In bucatarie

La gatit, este recomandat iaurtul gras, pentru ca cel cu un continut redus de grasime are un gust usor acrut. Pentru a-i pastra gustul, iaurtul nu trebuie tinut la temperaturi inalte sau pe perioade lungi de timp la foc. In general, se adauga la sfirsit, in mincare, dupa ce aceasta s-a racit pina la temperatura camerei. Daca adaugi iaurtul la inceput, pentru a evita aspectul neomogen, inestetic, se amesteca inainte cu putina faina sau amidon si apa. Daca vrei sa adaugi iaurt in loc de lapte, da-i consistenta dorita cu putina apa. Daca preferi iaurtul pentru aluaturi, la fiecare pahar pune jumatate de lingurita de praf de copt.

E mai sanatos sa alegi iaurtul in loc de smintina, astfel vei reduce numarul caloriilor cu 280 la o ceasca. Iaurtul poate fi folosit si ca inlocuitor al maionezei (50% maioneza, 50% iaurt).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia