Iaurtul a aparut in urma cu peste 4000 de ani, in Mesopotamia. Nomazii care s-au stabilit in Bulgaria au prezentat acest aliment Europei, care au fost incintati si au inceput pregatirea iaurtului acasa. Iaurtul este un produs de cultura derivat din lapte, prin adaugarea unor bacterii.
Desi acum, acest produs este disponibil in orice magazin alimentar, poti sa te intorci in timp si sa pregatesti chiar tu un pahar de iaurt:
Fierbe un litru de lapte si apoi pune-l intr-un vas. Daca vrei sa fie mai consistent, adauga putin lapte praf. Lasa-l sa se raceasca si apoi adauga cultura de iaurt (un sfert de cana de iaurt din magazin la 250 ml lapte). Tine vasul intr-un loc caldut (60 grade celsius).
Desi in Europa era popular, in anul 1970 prea putini americani gustasera iartul. Astazi, un american consuma aproximativ 2 kilograme de iaurt pe an, in timp ce europenii cumpara de doua ori mai mult.
Iaurtul este apreciat si pentru ca aduce sanatate: intareste sistemul imunitar, reducind riscul aparitei cancerului de colon si de sin. In plus, este o importanta sursa de calciu, cu un continut mai ridicat decit smintina (400 mg de Ca la un pahar), o sursa de proteine (8 mg), are tot atit de mult potasiu cit o banana si un continut ridicat de vitamina B2, fosfor si magneziu. Iaurtul este benefic pentru digestia intestinala. Doctorii il recomanda pacientilor care consuma multe antibiotice sau sulfamide.
Mai mult, iaurtul este un antidot pentru acnee, in combinatie cu un tratament de spalare a fetei cu apa cu lamiie (o lamiie la un litru de apa) si o masca saptaminala cu miere, timp de o ora.
Iaurtul gras contine intre 3,25 si 4 % grasimi, la fel ca si laptele. Iaurtul cu un continut redus de grasimi are intre 0,5 si 2 %, iar iaurtul fara grasimi sau "fat free", cum i se mai spune, are mai putin de 0,5 % grasimi. Daca pe eticheta scrie "usor" inseamna ca este indulcit cu aspartam.
In bucatarie
La gatit, este recomandat iaurtul gras, pentru ca cel cu un continut redus de grasime are un gust usor acrut. Pentru a-i pastra gustul, iaurtul nu trebuie tinut la temperaturi inalte sau pe perioade lungi de timp la foc. In general, se adauga la sfirsit, in mincare, dupa ce aceasta s-a racit pina la temperatura camerei. Daca adaugi iaurtul la inceput, pentru a evita aspectul neomogen, inestetic, se amesteca inainte cu putina faina sau amidon si apa. Daca vrei sa adaugi iaurt in loc de lapte, da-i consistenta dorita cu putina apa. Daca preferi iaurtul pentru aluaturi, la fiecare pahar pune jumatate de lingurita de praf de copt.
E mai sanatos sa alegi iaurtul in loc de smintina, astfel vei reduce numarul caloriilor cu 280 la o ceasca. Iaurtul poate fi folosit si ca inlocuitor al maionezei (50% maioneza, 50% iaurt).
Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaPe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...
Drob de pui reteta videoO mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!
Bulgur colorat cu snitele de soiaAceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...
Pasca poloneza clasicaCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniIncanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Comentarii