Micul dejun este similar combustibilului care umple un rezervor gol. Cand te trezesti dimineata, organismul nu mai are ce consuma. Daca ii faci plinul cu un mic dejun, acesta va functiona la maxim.
Masa de dimineata iti da energia necesara pentru a-ti desfasura activitatile zilnice si te va face sa maninci mai putin in timpul zilei Cercetatorii au studiat aceasta problema inca de la inceputul anilor '90 si au ajuns la concluzia ca persoanele care nu isi iau micul dejun sint mai tentate sa serveasca gustari in timpul zilei decit cele care maninca dimineata.
Nu orice mic dejun este eficient. Pentru unele persoane este suficient sa manince o prajiturica si sa bea un pahar de lapte in timp ce altii beau doar un pahar de suc. O explicatie ar fi ca zaharul din suc este transformat mai repede in energie decit derivatii din lapte si din prajiturica.
"Micul dejun ideal este bazat pe carbohidrati si proteine", spune G. Harvey Anderson, profesor la Departamentul de Stiinte Nutritionale la Universitatea din Toronto, care studiaza cea mai buna combinatie de alimente pentru un mic dejun satios. El este de parere ca masa de dimineata ideala este cea care induce energie organismului imediat, ridicind nivelul zaharului din singe, dar care furnizeaza resurse si pe parcursul zilei, din fibra, carbohidrati, proteine, care se digera mai greu.
Un astfel de mic dejun ar fi: o mana de cereale intr-un castronel cu iaurt dietetic, amestecat cu fructe confiate.
Poti lua in calcul si alte idei:
branza cu continut redus de grasimi, felii de rosie si prajiturele (briose)
cereale bogate in fibra, lapte cu un continut redus de grasime si fructe uscate
unt de alune pe piine integrala
oua fierte sau omleta fara grasime si biscuiti de griu
iaurt fara grasimi si un baton cu cereale
o banana si o mina de alune
Evita scuzele:
"Nu am timp sa iau micul dejun si, cind sint la serviciu nu am ce sa mananc decaa prostioare"
Daca timpul e problema, gaseste solutii in favoarea ta: incearca un ou fiert, pe care sa il pastrezi in frigider sau cateva bucatele de branza sau biscuiti. Iar la serviciu tine in sertar batoane cu cereale si fructe uscate sau un iaurt digestiv.
"Nu pot sa mananc inainte de ora 10.00"
Nu trebuie sa mananci imediat ce te-ai trezit, dar daca a trecut ceva timp si inca simti ca nu poti inghiti nimic, incearca un suc de fructe sau citeva boabe de strugure. Cu timpul te vei obisnui si vei putea consuma mai mult. Iar daca obisnuiesti sa mananci seara tarziu si mult, acesta este motivul pentru care dimineata te simti plina. Incearca, asadar, sa reduci din portiile de seara.
"Mi-e teama sa nu incep sa mananc mai mult daca iau micul dejun"
Mesele mici si dese sint mai sanatoase pentru organism decit doua mese pe zi substantiale.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciAndra Mihail a pregătit o rețetă simplă și delicioasă de clătite umplute cu brânză dulce, coapte la cuptor....
Clătite umplute cu brânză dulce la cuptor - Rețeta delicioasă și ușor de preparatReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii