Sarcina este, incontestabil, un moment magic in viata unei femei. In acest timp, femeia se hraneste mai mult sau mai putin bine. Avand in vedere ca din ceea ce mananca mama este hranit si copilul, nu este indicat sa se tina o cura de slabire, chiar daca ati luat ceva mai mult in greutate. Pana in luna a 9-a puteti lua 10-12 kg, dar feriti-va sa va ingrasati mai mult. Trebuie sa va feriti de mancarea condimentata, sarata si de consumul de bauturi alcoolice.
Pofta de mancare a unei femei insarcinate este o poveste cunoscuta. Exista femei in perioada de sarcina, care sunt foarte pofticioase si simt nevoia sa manance foarte mult, dar trebuie sa stim ca exista si femei la care aceasta senzatie nu apare.
Specialistii sustin ca unele alimente sunt de evitat in timpul sarcinii. Am enumerat unele dintre ele: Unele tipuri de peste: cu toate ca e bine-cunoscut faptul ca pestele este unul dintre alimentele cele mai indicate femeilor insarcinate, exista anumite specii care nu sunt recomandate. Este vorba despre cele care au in compozitie un continut ridicat de mercur. Consumul mare de mercur in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fatului si poate chiar provoca daune creierului acestuia. Printre aceste specii se numara: rechinul, pestele-sabie, macroul, tonul. Alimentele cu un continut ridicat de vitamina A: organismul femeii gravide are, desigur, nevoie de vitamina A. Dar daca aceasta se afla intr-o cantitate prea mare, este daunatoare dezvoltarii armonioase a fatului. Nu apelati niciodata singure la aportul de multivitamine ce contin inclusiv vitamina A. Este bine ca acestea sa fie administrate numai dupa ce ati intrebat medicul specialist sau la recomandarea acestuia. Vitamina A se afla in produsele alimentare de origine vegetala, unele fructe si legume, in faina de grau, malai, ardei gras, ceapa verde, morcov, spanac, rosii, caise si prune uscate. Produsele pasteurizate: listeria. Acest tip de produse sunt preparate din lapte crud. Daca procesul de producere a laptelui nu a fost facut in mod corect si laptele este "murdar" atunci s-ar putea sa fie infectat cu listeria. Femeile gravide nu ar trebui sa consume produse precum: laptele crud, branza proaspata sau sucurile nepasteurizate.
Cofeina: specialistii recomanda reducerea cantitatii de cafeina consumate zilnic de femeile gravide. Motivul principal il constituie faptul ca aceasta afecteaza absorbtia fierului de catre organism. Iar fierul este unul dintre elementele importante pentru buna dezvoltare a fatului. Pe de alta parte, un consum exagerat de cafeina poate sa conduca la nasterea unui copil cu o greutate scazuta. Mai mult, poate chiar sa determine un avort spontan. Cantitati importante de cafeina se afla nu doar in cafea, ci si in unele ceaiuri, in bauturile energizante sau in ciocolata. Indulcitorii artificiali: Aspartamul este un indulcitor care se gaseste in foarte multe mancaruri. S-a ajuns la concluzia ca daca este folosit in cantitati foarte mari acesta duce la aparitia cancerului. Datorita faptului ca i s-a facut foarte multa publicitate negativa acestui indulcitor, firma care l-a creat a scos pe piata neotamul. Nu s-au facut inca suficiente teste pentru a vedea daca si acesta este la fel de toxic, dar se crede ca ar fi mult mai rau decat aspartamul. Ouale crude: salmonela: Orice mancare in a carei compozitie sunt oua crude poate fi infectata cu salmonela. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa evitati consumul lor.
Femeia insarcinata are nevoie de foarte multe vitamine mai mult ca oricand. Vitaminele cele mai importante sunt A, B, C, D, E, K, P. De aceea este importanta alimentatia cu legume si fructe asa cum am spus si mai sus si alimente cu fibre, dar si vitaminele luate din farmacii prescrise de medic. Lipsa vitaminelor duce la oboseala si alte probleme care nu fac altceva decat sa ingreuneze cursul sarcinii.
Principiile unei alimentatii corecte au la baza:
Cat mai multe fructe si legume
Carne slaba, in special rosie
Cereale cu aport nutritiv
Produse lactate
Alimente cu aport scazut de sare
Putine prajeli si grasimi
Proteine adecvate
Anumite grasimi si uleiuri, in special mono-nesaturate si poli-nesaturate.
Este nevoie de un an intreg pentru ca o femeie sa-si revina dupa o perioada de sarcina. In timpul sarcinii este foarte important ca femeia sa isi creeze o dieta sanatoasa, pe care sa poata sa o respecte, fara probleme, si dupa nasterea celui mic.
Mai poti citi despre sarcina la UtileCopii
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii