Ingrasa vinul? A venit momentul adeÂvarului!
Vinul inseamna energie! Toata lumea stie ca nutrientii energetici aduc o anuÂmita cantitate de energie. Ea se exprima de regula in calorii, sau mai corect in kilocalorii: 1 g de proteine aduce 4 kcal. 1 g de glucide 4 kcal, iar 1 g de grasime 9 kcal. Un gram de alcool aduce 7 kcal. Valoarea calorica a vinurilor variaza in functie de gradul de alcool, dar si in functie de concentratia de zahar: 540 kcal la un litru de vin rosu de 9 grade; 690 kcal la un litru de vin rosu de 12 grade; 700 kcal la un litru de vin alb de 11 grade; 1 520 kcal la un litru de vin alb dulce.
Are vreo importanta cunoasterea valorii calorice a unui vin? Aceasta valoare este o cifra teoretica pentru un vin imbuteliat, odata absorbit de om, rezultatul este foarte variabil. In fapt, absorbtia caloriilor variaza in functie de momentul zilei: ea este mai puternica seara decat dimineata. Utilizarea calorica este la fel de variabila, dupa cum vinul este baut pe stomacul gol iau in cursul mesei . Si apoi, conteaza continutul alimentar al mesei. pentru ca absorbtia alcoolului (ca si a zaharurilor) este mai puternica sau mai slaba dupa cantitatea de fibre (mai ales solubile) pe care le contin alimentele ingerate.
In plus, se stie acum ca regimul hipocaloric constituie cea mai buna garantie de esec pentru candidatul la slabit. Studiile au demonstrat de multa vreme ca factorul energetic nu este determinant in cresterea in greutate. Pentru a slabi, alegerea trebuie orientata spre calitatea alimentelor, nu spre cantitatea lor. Obsesia caloriilor in dieta este o idee invechita.
Vinul si regimul
Mai intai, statisticile arata ca procentul de obezi nu este mai ridicat la consumatorii de vin decat la neconsumatori. Apoi, trebuie sa stim ca efectul vinului nu este legat de numarul de pahare baute, ci de importanta a ceea ce reprezinta acest aport energetic suplimentar in raport cu continutul mesei.
Daca vinul (de la trei pahare in sus) se adauga unei mese normale, el poate intr-adevar sa favorizeze cresterea in greutate. Daca, in schimb, vinul se substituie unei parti din alimentele care, in mod normal, ar fi fost consumate, nu numai ca nu ingrasa, dar poate chiar contribui la slabire.
Cu alte cuvinte, compensand prin vin o parte din energia pranzului, omul ar tinde mai degraba sa slabeasca. Este adevarat, dar e important de precizat ca aceasta diminuare in greutate, daca are loc, ar fi ii detrimentul masei slabe, ceea ce poate fi periculos; totul depinde daca vinul se substituie glucidelor sau lipidelor.
Oricum ar fi, cert este ca un pahar de vin la sfarsitul unei mese (normale) favorizeaza pierderea de grasime printr-o dubla actiune: pe de o parte, o relativa diminuare a secretiei de insulina (-1,4 unitati/litru de sange) si pe de alta parte, o crestere a cheltuielilor de energie cu 7%.
Sa notam ca, la persoanele in varsta, intestinul absoarbe mai putin bine nutrientii si cea mai mica producere de enzime ingreuneaza stocarea alcoolului sau transformarea lui in grasime susceptibila de a se depozita. Aceasta constatare ne permite deci sa conchidem ca un exces de bautura este mai bine tolerat de organismul persoanelor in varsta decat de cel al tinerilor.
In concluzie, se poate spune ca, pana la 30 g de alcool pe zi (adica echivalentul a 3 pahare de vin de 10 cl) baut in timpul celor doua mese principale, nu exista nici un risc de crestere ponderala la un subiect sanatos de corpolenta normala (in faza a Il-a a dietei Montignac de pilda).
Pentru o persoana aflata la cura de slabire (faza I), aceasta doza de alcool poate fi consumata fara riscul de a intrerupe procesul de slabire, cu conditia sa suprime ratia echivalenta de lipide (grasimi).
Pentru o femeie sau un barbat foarte sedentar, in perioada de slabire, consumul zilnic de vin posibil fara riscul unei cresterii in greutate va fi limitat la doua pahare pe zi, fiecare baut la sfarsitul mesei. Vinul, Copyright © 2010, Litera pentru versiunea in limba romana Acest articol a fost preluat din carte Vinul, publicata de editura Litera Alte articole recomandate Michel Montignac- Vinul este un aliment
Cum sa pastram vinul
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleNiste mini placintele din aluat cu cartofi si umplutura de sunca si mozzarella.
Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarellaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii