Principalele substante pe care varza le contine sunt vitaminele A, C si E, precum si fibre. Trebuie insa stiut ca, prin procedeul de fierbere, varza pierde un procent important de vitamina C, din acest motiv, recomandandu-se folosirea ei proaspata, in salate.
Varza este faimoasa pentru efectele sale benefice in ceea ce priveste prevenirea cancerului de colon, dar si a celui de esofag. Mai mult decat atat, mineralele continute de aceasta planta (Calciu, Magneziu, Fier) stimuleaza sistemul digestiv si ajuta la prevenirea constipatiei. In afara de aceste efecte interne, varza este cunoscuta si pentru calitatile sale dezinfectante si cicatrizante la nivelul plagilor mici si mijlocii de pe corp, ea fiind, in acelasi timp, si un aliment cu calitati antidepresive. Pentru uz extern cataplasmele de varza sunt utile in entorse, abcese, furuncule sau in stari congestive.
Varza murata
Pentru un butoi de 60 de l se folosesc 30 kg de varza bine coapta, alba, 30 de linguri de sare de bucatarie, marar, cimbru, hrean. Pe fundul butoiului se pun mararul, cimbrul, o parte din hrean si dins are. Se scoate cotorul verzelor si locul gol se umple cu sare, dupa care se aseaza in butoi. Dupa fiecare strat de varza se presara sare, iar la mijlocul butoiului se adauga restul de hrean. Deasupra se presara sare si se lasa trei zile. Dupa trei zile, daca scade se mai poate adauga varza, pana se completeaza butoiul si se pune apa. Deasupra se pun doua scandurele in cruce, ca sa nu iasa varza deasupra, sa ramana complet acoperita de apa si dupa trei zile se incepe vanturatul (se scoate cepul, se scurge apa pe canea sau se scoate cu ajutorul unui furtun din plastic, asemanator modului in care se trage vinul, si se adauga la loc, de trei ori succesiv) in fiecare zi, pana se acreste varza.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii