Fructele Goji au devenit extrem de populare in urma cu 9 ani, cand Time Magazine le oferea titlul de "Superfruit Breakout of the Year". Astfel, in urma cu cativa ani, efectele lor miraculoase au inceput sa fie laudate si la noi, iar romanii au inceput sa le includa din ce in ce mai mult in dietele lor.
Insa, chiar daca nu exista studii clinice realizate pe oameni, care sa le dovedeasca stiintifc efectele miraculoase, nimeni nu poate trece cu vederea beneficiile reale pe care aceste fructe le au asupra sanatatii celor care le consuma. Pana la urma, aceste fructele Goji au fost folosite timp de 6000 de ani de catre fitoterapeutii din China, Tibet si India.
In cele ce urmeaza va prezentam atat beneficiile, cat si contraindicatiile consumului de fructe Goji.
Beneficii:
Bune pentru sanatatea ochilor - fructele goji sunt bogate in antioxidanti, mai ales in carotenoizi si zeaxanthin, care sunt de mare ajutor in protejarea retinei oculare si imbunatatirea vederii persoanelor trecute de prima tinerete.
De asemenea, acesti antioxidanti ne protejeaza si de stresul oxidativ si reduce senzatia de oboseala.
Continutul mare de vitamina C intareste sistemul imunitar si ajuta la pastrarea starii de sanatate. Studiile au aratat ca fructul goji contine de 500 de ori mai multa vitamina C decat o portocala de dimensiuni medii.
Fructele goji au un continut mare de polizaharide. Aceasta substanta face minuni pentru glanda hipofiza, stimuland eliberarea hormonului de crestere (HGH), responsabil pentru inversarea efectelor imbatranirii.
Protejeaza sistemul cardio-vascular - datorita complexului de vitamine B, fructele Goji ne feresc de aritmii cardiace sau hipertensiune arteriala.
Sunt bune pentru persoanele anemice, deoarece au un continut ridicat de fier si de fibre.
Avand un continut mare de minerale, in special calciu, acestea intaresc oasele si ligamentele.
Contraindicatii:
Se pare ca anumite substante din fructele Goji pot anula efectele medicamentelor pentru subtierea sangelui, asa ca este bine sa nu le consumati daca urmati astfel de tratamente.
Persoanele care sufera de alergii la polen, pot dezvolta fotosensibilitate si chiar eczeme la suprafata pielii, daca consuma fructe Goji.
Avand un continut mare de oxalati, nu este indicat consumul de fructe Goji persoanelor cu probleme renale, deoarece pot favoriza aparitia pietrelor la rinichi.
Totodata, persoanele care folosesc warfarina sau medicamente pentru tratarea diabetului zaharat sau al tensiunii arteriale nu ar trebui sa consume fructe goji
Sursa foto: ungheniul.md
Sursa articol: gustos.ro, csid.ro, en.wikipedia.org
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii