Rodia (punica granatum) cultiva in prezent atat in regiunile mediteraniene, cat si in alte tari precum: Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, Asia, Malayezia, Spania, SUA (California, Arizona).
Proprietati nutritive pe 100 g Calorii 79 Proteine 0,7 g Grasimi 0,6 g Zaharuri 16,9 g Calciu 9 mg Kaliu 264 mg Fosfor 18 mg Rodia apartine familiei Punicaceae.
Planta este un arbust sau o tufa cu multe ramificatii,si poate creste intre 2 si 5 m. Frunzele sunt lucioase, iar florile au o culoare rosie-portocalie. Si pentru ca infloresc toata vara, multi le tin pe terase, sau in gradini, pentru infrumosetarea / decorul acestora.
Fructele sunt mari, aproape rotunde, au o coaja lucioasa, rosie-rozalie. Cum verifici fructele Cand sunt copte, cedeaza putin la apasarea cu degetul. Daca sunt prea moi, nu mai sunt bune, pot fi chiar alterate. Daca fructul are o coaja mata, sau patata, este vechi.
Fructele proaspete se pot pastra la loc racoros, maxim o luna. Depozitate la racoare timp indelungat, coaja devine mata, iar fructul se intareste. Nu mai este bun de mancat, sau pentru suc, dar se pot recupera semintele, sau se poate pisa si folosi pe post de masca pentru improspatarea tenului.
Rodiile se culeg in stare coapta. Dupa recolta fructul nu mai produce zaharuri.
Cum sunt semintele Interiorul fructului este format din multe boabe/ graunte carnoase – zemoase. Fiecare bob, contine o samanta. Semintele se pot usca. Se folosesc pe post de condiment. Au gust acrisor.
Rodia joaca un rol foarte important in medicina si cosmetica.
Continutul ridicat de vitamine, aduce sucul de rodie in Top 10 (al sucurilor bogate in vitamine), pe locul 1. Fiind bogat in fosfor, calciu, fier, magneziu, este recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si anemiei. Protejeaza prostata, colonul si intestinul subtire. Este indicat chiar si pentru scaderea colesterolului.
Un singur fruct acopera 40% din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult. Este bogat in vitamina A si E, acid folic si contine foarte multi antioxidanti.
Cosmetica naturala In cosmetica s-a descoperit ca extractele de rodie sunt foarte bune pentru piele. Fructul contine acid elagic care are efecte anticancerigene, antimutagene, anticarcinogene, antivirale si ajuta la depigmentarea petelor produse de arsurile solare, asa s-a ajuns la cremele anti-age, pe baza de rodii care se pare ca sint foarte eficiente. Articol prezentat de Maya.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii