Papaya

Papaya ( Carica papaya ), apartine familiei Caricaceae, provine din sudul Mexicului. In ziua de azi se cultiva in unele parti ale Americii de Sud, Africa.
In magazine si pe piata le gasim pe tot parcursul anului. Fructele au o marime intre 15 si 45 cm(masurate longitudinal), si pot ajunge intre 3-6 kg. Calitatile nutritive (100 gr)

Calorii 13Apa 88-90 %Caliu 211 mgCalciu 21 mgMagneziu 41 mgFosfor 16 mgGrasimi 0,1 gVitamina C 80-82 mgVitamina A 93 m
Vitamina B1 30
Vitamina B2 39 µVitamina B3 300 µVitamina B5 218 µVitamina E 300 µFier 420 µZinc 120 µMangan 30 µIod 1,6 µ
Papaya are coaja moale, ca o piele mai groasa, forma de para si foarte multi samburi in interior. Coaja si samburii nu sant comestibili.
Daca fructul este copt bine, se taie in doua,se indeparteaza samburii, apoi se poate manca cu o lingurita precum kiwi.
Miezul, stropit cu putin suc de limette/lime sau lamaie, inainte de a fi consumat,
intensifica aroma exotica. Copt bine, dar nu moale,este perfect intr-o salata de fructe. Samburii contin o cantitate mare de papaina (enzima). Uscati si macinati, se folosesc in bucatarie la gatit, pentru fragezirea carnii. Necopate fructele se pot folosi ca orice leguma, in salsa, chutney, etc
Fructul se cumpara cand are in mare parte dungi sau pete galbene, atunci se coace mai departe la temperatura camerei. Daca e cumparat complet verde ( asa a fost cules) si tare, nu se mai coace, ci ramine in aceasta stare pana la alterare.
Contine mai multa vitamina C decat kiwi, si mai multa provitamina decat morcovii. Ajuta la intarirea sistemului imunitar.Articol propus de Maya

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia