De la nucile de cocos se consuma atat miezul parfumat, ras si tratat, cat si lichidul dulce din interior, care este foarte racoritor si nutritiv. Acest lichid transparent este de multe ori confundat cu laptele de cocos, care de fapt este o bautura obtinuta din miezul ras al fructului.
Pentru a alege cele mai bune nuci de cocos din supermarket, trebuie sa le canatariti in mana, sa para grele pentru dimensiunea lor si sa se auda lichidul din interior.
Cocosul are intrebuintari multiple in gastronomia asiatiac si indiana, iar in Europa se consuma mai mult proaspat sau sub forma de preparate dulci.
Sucul de cocos se consuma de obicei proaspat, miezul poate fi folosit la diverse sosuri ca si condiment, iar din miez se extrage si un ulei foarte bun la gatit sau pentru salate.
Si palmierul de cocos este prelucrat in Asia, din tulpina lui extragandu-se zaharul de cocos, iar din seva se face o bautura fermentata, destul de tare si aromata sau chiar otet de palmier.
Din miezul de cocos, inmuiat in apa calda se obtine laptele de cocos, cu o aroma dulce si smantana de cocos, folosita in patiserie.
Miezul de cocos ras se foloseste in diverse retete indiene, alaturi de alte condimente ca ardei iuti, coriandru, chimen pentru aromarea orezurilor si pastelor condimentate.
In Sri Lanka painea se face din faina de orez, lapte de cocos si drojdie, din care se obtine un aluat consistent care se coace pe plita.
In Thailanda, carnurile se gatesc in lapte de cocos si multe alte condimente, obtinandu-se preparate fragede si aromate. Un exemplu de mancare thailandeza cu lapte de cocos: se pregateste un sos curry din ardei iute, ghimbir, usturoi, ceapa, chimen si coriandru cu pasta de creveti si frunze de lime. Acest amestec se prajeste in ulei si apoi se dizolva in lapte de cocos si se fierbe. In aceasta fiertura se adauga carne de vita sau pui si legume ca vinete, rosii sau bambus.
Iata cateva retete cu miez de cocos:
Cuiburi cu cocos
Cafea cu lapte de cocos
Banane in aluat de cocos
Pulpe de pui cu cocos si orez cu stafide
File de peste in crusta de cocos
Salata de cocos cu macrou afumat
Chec"Gugelhupf"cu cocos si glazura de lamiie
Bile de cocos la cuptor
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii