Daca iubesti ceapa si usturoiul, cu siguranta vei indragi si aroma leurdei, care seamana cu usturoiul sau arpagicul, insa este mult mai subtila.
In plus, nu trebuie sa te chinui sa o gatesti, leurda consumandu-se doar proaspata sau amestecata in mancare la sfarsit. Ea poate inlocui cu succes chiar si spanacul.
Se poate pastra si congelata sau combinata in sosuri de tip pesto, alaturi de ulei de masline, seminte de pin, parmesan si alte verdeturi.
Leurda provine din Europa centrala si este folosita cu precadere in tari ca Franta, Germania, Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania si Romania. Are denumiri dintre cele mai "colorate" ca: usturoiul ursului sau usturoi de padure.
In bucataria internationala se foloseste destul de rar la omlete, salate, sosuri, asezonarea supelor si tocanitelor. Primavara, taranii francezi folosesc leurda la aromatizarea branzeturilor, untului si supelor. Fripturile se ung de obicei cu unt amestecat cu leurda, pentru o aroma subtila, proaspata.
Planta se foloseste in stare proaspata, nu se fierbe sau prajeste, deoarece isi pierde aproape complet aroma.
In Germania se folosesc si florile de leurda, mici si albe, pentru decorarea salatelor.
Leurda se poate adauga la majoritatea mancarurilor de primavara, la salate si ciorbe, dar si la carnuri. De Paste este de preferat in locul usturoiului clasic, pentru prospetime si aroma subtila. Leurda este unul dintre primii vestitori ai primaverii, care inunda suprafata solului inca din luna martie sau aprilie. Se intalneste in toata Europa de Est, prin flora spontana din zonele de deal si de munte, preferand tufisurile si padurile umede si umbroase de foioase, cu frunzis putrezit, asternut pe soluri afanate. In muntii Carpati, leurda este destul de frecvent intalnita, mai ales in Masivul Lapusului, in Muntii Maramuresului, Calimani, Cozia si Bihorului. Sunt bine cunoscute palcurile dese de leurda care acopera solul, ca un covor verde in numeroase one ale tarii noastre.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii