Se stie deja ca macesel sunt foarte sanatose. Le puteti pregati sub forma de pasta, gem sau compot. Se folosesc si in medicina alternativa. Sa vedem insa care este motivul pentru care sunt atat de sanatoase aceste mici fructe rosii.
Constituentii principali: Acid ascorbic ( vitamina C) si acid dehidroascorbic, vitamina A, vitaminele B1 si B2, vitamina P, acid nicotinic, vitamina K, zahar invertit, tanin, acid citric si malic, pectine, ulei volatil, ulei gras, flavonoizi, carotenoide, saruri minerale, urme de vanilina, alfa si beta tocoferal (vitamina E), lecitine, zaharuri si altele
Proprietati: Datorita acidului ascorbic (vitamina C) si acidului dehidroascorbic cu care formeaza un sistem redox joaca un rol important in oxidoreducerile biologice si respiratia celulara. Vitaminele (in special vitamina P), scad permeabilitatea si fragilitatea capilarelor, normalizand circulatia sangelui.
Comlpeteaza necesarul de saruri ale organismului si au actiune diuretica. Este un bun colagog si coleretic, tonic, vitaminizant si vasodilatator arterial. Impiedida formarea calculilor renali, fapt pentru care se recomanda in bolile cailor urinare si la rinichi, pentru o cura indelungata (nu produce iritatii). Macesele au insusirea de a marii secretia biliara fiind indicate in afectiunile ficatului; mai sunt recomandate in starile de inflamatie interstinala.
Indicatii: Intern se recomanda in avitaminoze, enterocolite, calculoza renala , tulburari de circulatie periferica, antihelmintic.
Mod de folosire: Decoct: 2 lingurite de fructe zdrobite la 500 ml apa; se fierbe 10 min. Fructele se introduc in momentul cand apa incepe a clocoti- pentru conservarea vitaminei C. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece in cursul unei zile.
Sub forma de bautura racoritoare obtinuta prin amestecarea a 100g macese spalate si zdrobite, cu un litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la un litru. Se pastreaza la rece.
Fructele de maces, din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine, se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali.
Pulpa maceselor, suculenta si dulce, mai ales dupa caderea brumelor, se utilizeaza pentru prepararea leleurilor, a pastei de fructe - recomandate tuturor si in primul rand convalescentilor.
Pentru prepararea maceselor se vor folosi numai vase smaltuite (inoxidabile), deoarece metalele descompun vitamina C. Acesta articol este scris de GS pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii