Kiwi (Actinidia deliciosa), apartine familiei Actinidiaceae, si provine din sudul Chinei. În 1904 au aparut primele seminte de kiwi in Noua Zeelanda, importate de o invatatoare-Mary Isabel Fraser. In 1910 au fost culese primele fructe pe teritoriul Noii Zeelande, unde a fost botezat acest fruct pe numele de kiwi, nume inspirat de la pasarea cu acelasi nume. În America de Nord si tarile vorbitoare de limbi germane se numeste tot kiwi, iar in tarile vorbitoare ale limbii engleze i se zice kiwi fruit.
Fructele care provin din Noua Zeelanda apar pe piata sub numele de Zespri, acelasi nume, cu care apare pe piata internationala si firma distribuitoare. Din studiile facute despre kiwi reiese ca acest fruct este unul cu cele mai bogate substante nutritive. Pe langa vitamine mai contine si fibre care protejeaza impotriva diabetului. Reduce riscul producerii celulelor canceroase, previne formarea cataractei care poate cauza orbirea.
Cantitatea de vitamina C din 100 g fructe kiwi acopera 95 % din necesarul unui adult pe zi. În general se consuma proaspat. Se taie in jumatate, iar continutul se scoate cu o lingurita. Exista lingurite speciale, cu zimti, care usureaza acest procedeu. Se poate face compot, marmelada. Potriveste perfect pe o tarta, acompaniat de alte fructe, sau chiar solo.
Daca este inca necopt, se pastreaza la temperatura camerei, intr-un loc ferit de razele soarelui, si daca este posibil, un loc mai umed. Se poate pastra si intr-o punga de plastic, pentru a nu-si pierde umiditatea. Nu este indicat sa-l asezati langa alte fructe. Odata taiat, este bine sa fie consumat, pentru ca oxideaza rapid. Daca folositi kiwi pentru acoperi o tarta, curatati si feliati fructele exact in momentul in care aveti nevoie. Pentru un aspect delicios, pastrarea culorii, si un gust bun, va recomand sa acoperiti feliile de kiwi de pe o tarta cu jeleu/gelatina sau ce folositi de obicei pentru acoperirea fructelor de pe prajitura/tarta.
Proprietati nutritive -100 g kiwi : Calorii 58 Proteine 1,1 g Grasimi 0,6 g Zaharuri 8,4 g Vitamina A 0,1 mg Vitamina C 74,6 mg Vitamina E 0,5 mg Vitamina B2 0,1 mg Vitamina B5 0,2 mg Calciu 38 mg Magneziu 24 mg Fosfor 30 mg Cupru 131 µg Fier 808 µg Mangan 52 µg Iod 1 µg Zinc 468 µg Apa 81-84 %
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii