Valeriana este o planta perena, inalta de 30-150 cm, cu un rizom scurt, gros, din care pornesc numeroase radacini ce prezinta un miros caracteristic. Tulpina este dreapta, fistuloasa (goala la interior), cilindrica, brazdata si acoperita cu frunze opuse. Frunzele sunt adanc divizate, cu segmentul terminal mai mare.
Valeriana (Valeriana officinalis) este o specie de plante erbacee perene din familia Valerianaceae. Mai este denumita si odolean, navalnic, gusa-porumbelului sau iarba-pisicii.Principalele substante active sunt : ulei volatil , acid izovalerianic si acid valerianic , alcaloizi (catinina, alfa-metil-pirilcetona, valerianona). Preparatele din rizom (ceai, tinctura, extract uscat), administrate intern si extern (bai), sunt indicate in stari de agitatie, tulburari ale somnului si aritmii cardiace de natura nervoasa. Planta poate fi folosita cu succes sub forma de infuzie si de tinctura. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de radacina la o cana de 200 ml apa. Planta va sta in apa timp de trei ore, apoi se pune la foc. Dupa 3-4 clocote, ceaiul se indeparteaza de sursa de caldura si se bea treptat. Dupa sfatul fitoterapeutului, se consuma 2-3 cani pe zi. Tinctura se administreaza in cazuri de balonare, boli cronice de piele, diaree si fermentatii gastrice. In privinta bolnavilor de paralizie, fitoterapeutii nu recomanda doze mari de valeriana.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii