1. Lamaile O singura lamaie are mai mult de 100% din doza zilnica recomandata de vitamina C, care ajuta la cresterea nivelului colesterolului bun si intareste oasele. Flavanoizii pe care lamaile ii contin inhiba dezvoltarea celulelor cancerigene si actioneaza ca anti-inflamatori. Tine minte ca o felie de lamaie pusa in ceai favorizeaza cu 80% absorbtia antioxidantilor din ceaiul negru. 2. Broccoli O gramajoara de broccoli contine mai mult de 100% din doza zilnica recomandata de vitamina K si aproape 200% din DZR de vitamina C. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea oaselor. Prin fierbere, se pierde cam 34% din vitaminele pe care broccoli le contine. Insa, prin gatirea la microunde vitaminele se pastreaza in proportie de 90%. 3. Ciocolata neagra Pudra de cacao este bogata in flavanoizi, antioxidanti care scad nivelul de colesterol rau si il cresc pe cel de colesterol bun. De asemenea, ciocolata neagra, consumata in cantitati mici, reduce presiunea arteriala. 4. Cartofii Cartofii contin cantitati insemnate de folati. Acestia ajuta corpul sa formeze celule noi prin copierea si sintetizarea ADN-ului. Ei mai ajuta corpul sa metabolizeze vitamina B12 si amino acizii. Carenta de folat determina aparitia anemiei (formarea insuficienta de celulele rosii in sange), slabirea functiei imune si a functiei digestive. Totodata, cartofii sunt bogati si in vitamina A (contin de 8 ori doza zilnica recomandata), care ajuta in prevenirea aparitiei cancerului. 5. Somonul Somonul este o sursa excelenta de acizi grasi (omega-3), despre care s-a dovedit ca reduc riscul aparitiei depresiei, bolilor de inima si cancerului. O portie de 100 de grame de somon contine 50% din doza zilnica recomandata de niacina (vitamina B3), care protejeaza creierul de boli precum Alzheimer si pierderea memoriei. 6. Nucile Nucile contin si ele acizi grasi esentiali care reduc colesterolul. In acelasi timp, consumul de omega-3 imbunatateste starea generala si lupta impotriva cancerului. Consumul de nuci asigura si protectia pielii impotriva razelor UV. 7. Avocado S-a dovedit stiintific ca includerea de avocado in dieta zilnica poate reduce cu pana la 22% colesterolul rau. O portie de avocado contine jumatate din doza zilnica recomandata de fibre, care reduc riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare. Adaugat in salata, avocado creste de 5 ori absorbtia de beta-carotene continut de celelalte legume. 8. Usturoiul Despre usturoi s-a tot spus ca este un antibiotic natural, ceea ce este cat se poate de adevarat. Usturoiul inhiba cresterea culturilor de bacterii daunatoare. Una dintre substantele continute de usturoi, allicina, este un puternic anti-inflamator despre care s-a descoperit ca scade nivelul colesterolului si regleaza presiunea arteriala. Atentie! Prin gatire, usturoiul isi pierde o foarte mare parte din nutrienti. 9. Spanacul Spanacul contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care intaresc sistemul imunitar si imbunatatesc vederea. Studii recente au aratat ca in lupta cu cancerul, dintre toate legumele si fructele, spanacul este printre cele mai eficiente. 10. Fasolea Consumul de fasole de trei ori pe saptamana scade riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare cu 22%. In acelasi timp, acest obicei ar putea reduce si riscul aparitiei cancerului la san. Tineti cont ca fasolea neagra contine de 40 de mai multi antioxidanti decat fasolea alba. Sursa articol: fitnessmagazine.com
Sursa foto: holisticlivingpractitioner.com, feedingvegans.com, en.wikipedia.org
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii