Turita mare – tulpini obtuz costate sau rotunde cu diametrul de max. 4mm, simple sau ramificate spre varf, moi, paroase, indesuit foliate. Frunze de 8-16 cm, late de 4-8 cm, cu 5-9 foliole mari intre care sunt adesea 6-10 foliole mici.
Poarta si denumirile: asprisoara, boitoreana, buruiana-de-friguri, canipoala, coada-racului, cornatel, dumbravnica, lipici, matcuta, scaisor, turita. Prin turita-mare avem la dispozitie o planta medicinala magnifies, numita in germana ,,regele tuturor plantelor". Florile mici, galbene alcatuiesc, ca si la luminarica, o inflorescenta in forma de ciorchine lung. Intreaga planta este acoperita cu peri moi, frunzele mari pot atinge o lungime de 10 centimetri si sunt penate.
Poseda un puternic efect curativ pentru toata inflamatiile gatului si ale gurii, fiind indicata in caz de anghina, faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii ale mucoasei bucale. Persoanele care, datorita profesiei isi folosesc mai mult corzile vocale ar trebui sa faca preventiv, zilnic, gargara cu ceai de turita-mare. Frunzele au un efect excelent in anemie, rani, reumatism lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica, in scaderea activitatii hepatice, precum si in bolile splenice (de splina). Se pot bea zilnic pana la 2 cesti cu ceai. Turita-mare este una dintre plantele noastre medicinale cele mai bune, datorita efectului sau astringent si a componentelor curative.
Forme de utilizare
Ceai (infuzie): o lingurita varfuita de planta, uscata si macinata, se pune la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, se strecoara si se beau, zilnic, cite 2-3 cani de ceai.
Bai de plante: 3 pumni de turita mare se pun intr-un vas de 4 l cu apa clocotita, se lasa cateva minute, se strecoara si se adauga in apa pentru baie. Durata baii este de 15-20 de minute. Dupa baie, corpul nu se usuca, se imbraca un halat gros pentru baie si se trece la pat pentru a transpira abundent.
Alifie: intr-un vas emailat se pun 150 g untura curata de porc, se da la foc, iar cind s-a incins se presara 2 pumni de turita mare. Se lasa pana ce se face spuma si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se retrage de pe foc si se lasa pina a doua zi, cind, se incalzeste din nou, pana ce amestecul devine fluid. Se strecoara prin panza si alifia obtinuta se pastreaza in cutiute inchise. Se aplica pe rani care se vindeca greu.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii