Catina este un arbust ce face niste fructe sub forma de bobite, acestea sunt cele folosite in medicina si bucatarie. Creste aproape oricunde si este foarte putin pretentioasa, multi o cultiva ca si arbust ornamental, dar utilizarea catinei este mult mai complexa decat atat. Se foloseste in industria alimentara, farmacie si cosmetica. Bobitele de catina au un gust acrisor si se recolteaza pana la jumatatea lunii octombrie.
Secretul catinei consta in capacitatea sa de stimulare a imunitatii, fiind din acest punct de vedere campionul vitaminei A si a intregului complex de vitamine B, atat de important in lupta cu cancerul. Oamenii de stiinta au reusit ca inventarieze pana in acest moment peste 60 de substante active, din care 20 sunt minerale: calciu, magneziu, zinc, fier si altele. Prin continutul mare de vitamina C, de aproape 10 ori mai mult decat citricele, catina ajuta in lupta impotriva cancerului si la intarirea sistemului imunitar.
Cum se foloseste catina? Catina o puteti folosi fie sub forma in care se gaseste ea in farmacii si in magazinele naturiste, dar puteti pregati si voi acasa dulceata de catina, sirop sau o puteti usca pentru a o folosi apoi pentru creme sau alte produse facute in casa.
Bobitele de catina se pastreaza cel mai bine in mierea de albine. Puneti doar borcanul la vedere si luati din cand in cand cate o lingurita. Are efect energizant si este un bun antioxidant.
Sucul de catina are un gust foarte bun. Faceti un sirop de catina la care adaugati apoi ala minerala sau plata sau puteti combina cu alte sucuri de fructe. Se potriveste bine cu sucurile din fructe de padure. Siropul de catina e bun si pentru cei care sunt la cura de slabire pentru ca reduce pofta de mancare.
Fructe le puteti consuma si simplu, zdrobite doar cu furculita. Astfel consumate stiti sigur ca nu se pierd nici una dintre substantele pe care le contine catina.
Catina uscata o obtineti foarte usor. Puneti doar cuptorul pe temperatura maxima si cand s-a incins puneti fructele, dupa care treptat scadeti temperatura pana la cea mai mica treapta. Cand fructele uscate s-au racit le macinati fin si pastrati pudra intr-un borcan bine inchis. Pulberea astfel obtinuta o puteti folosi pentru ceaiuri ajuta in cresterea rezistentei la efort fizic si intelectual.
Catina uscata o puteti folosi si pentru a va pregati o crema sau ulei de corp. Puneti intr-un borcan doua linguri de praf de catina si 100 ml ulei de germeni sau de masline. Se lasa vreo doua zile, amestecand din cand in cand. Se foloseste partea de deasupra a amestecului, fie ca atare, fie in amestec cu o crema oarecare - are efecte regenerante si de intinerire.
De la catina nu se folosesc doar fructele ci si mugurii. Se spune ca mugurii de catina au efect afrodisiac, stimuleaza apetitul sexual, combat infertilitatea atit la femei cit si la barbati, fiind considerate de catre cei stiutori o adevarata viagra naturala romaneasca.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii