Castanele contin de doua ori mai mult amidon ca si cartofii si sunt produse baza in panificatie in tarile din Asia sau Europa de sud.
"Arborele de paine" sau castanul produce fructe comestibile, folosite de multe popoare pentru fabricarea bomboanelor, fainii si altor produse cu un continut ridicat de carbohidrati.
Castanele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale (contin glucide complexe, vitamina C, potasiu, vitamina B, acid folic, magneziu, mangan si cupru), au foarte putin sodiu si au continut scazut de grasimi, apoximativ 1%. Fata de alte fructe lemnoase, castanele au foarte putine calorii (170 la 100 de g) si aproximativ 34 de g de fibre. De aceea sunt indicate intr-o dieta!
Castanele se pot folosi ca piure, in supe, mancaruri de legume sau alaturi de fripturi. Castanele comestibile sunt recomandate persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor, datorita bogatiei lor de minerale si vitamine (putin degradabile in procesul prepararii).
Unul dintre cele mai energizante preparate pentru o cura de slabire este amestecul de piure de castane si branza de vaci degresata, bogat in vitamine si plinde nutrienti. Faina de castane contine circa 7% proteine, 3% grasimi, 83% substante hidrocarbonate, 4% celuloza si 2,7% substante minerale, fiind foarte apropiata ca valoare nutritiva de faina de grau. Din aceasta se fabrica halva, ciocolata, prajituri si chiar paine.
Miezul de castane are efect energetic, antianemic, remineralizant, antiseptic al tubului digestiv, stimulator al digestiei, tonic muscular si nervos.
Pentru a va bucura de gustul plin, savuros al castanelor, iata cum le puteti prepara:
Castane coapte
Castanele se sterg cu un servetel si se cresteaza pe o parte folosind cutitul. Apoi se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se aseaza cu crestatura in sus, fara sa se suprapuna. Se lasa la copt apoximativ 20-25 minute, dupa care se scot si se servesc fierbinti.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii