De la 1 Martie, cu Martisorul in piept, intram in primavara. Asa cum stim cu totii, primavara ne ofera unele dintre alimentele cu cele mai benefice efecte asupra sanatatii.
Bineinteles, ne vom infrupta cu salate de ceapa verde, ridichi, castraveti, rosii etc. Insa, care sunt alimentele miraculoase de care ar trebui sa profitam cel mai mult?
Ei bine, nutritionistul Lygia Alexandrescu a facut o astfel de recomandare pentru Agerpres:
- Urzicile
Urzicile sunt un tonifiant general extraordinar. Au un continut bogat in aminoacizi esentiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu.
Nu degeaba urzicile sunt considerate si plante medicinale, nu doar aliment.
De asemenea, urzicile pot fi folosite pentru combaterea anemiei, dar si a afectiunilor respiratorii, deoarece reduc tusea si fluidifica mucusul bronho-pulmonar.
O dieta in care sunt incluse cat mai multe urzici va asigura intarirea sistemului imunitar si osos, dar va ajuta si la reducerea greutatii corporale, datorita cantitatii mari de fibre pe care le contin.
- Stevia
Stevia este o alta planta bogata in minerale esentiale: calciu, magneziu, fier si potasiu, dar si in vitamine hidrosolubile B si C.
- Leurda
Aceasta planta mai poarta si numele de usturoiul ursului, pentru ca dupa hibernare ursul consuma multa leurda pentru a se pune pe picioare.
Sucul de leurda ajuta la diminuarea simptomelor unor afectiuni precum: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, diareea sau constipatia.
Frunzele de leurda se pot aplica si pe zonele afectate de reumatism, pe rani sau eczeme, ajutand la vindecarea acestora.
- Spanacul
Contrar a ceea ce stiam pana acum si a desenelor cu Popeye Marinarul, spanacul nu are atat de mult fier pe cat se credea, dar asta nu inseamna ca este mai putin valoros.
Frunzele acestei plante contin cantitati seminificative de: fier, calciu, clorofila, beta-caroten, vitamina C, B6, sodiu si potasiu. Toate fiind importante pentru buna functionare a organismului.
In acelasi timp, spanacul are si cantitati mari de sulf, care ajuta la detoxifierea ficatului, iar datorita continutului mare de compusi flavonoizi (13), spanacul este si un aliment anticancerigen.
Cea mai buna metoda de consum a spanacului este in stare cruda, in salate.
- Loboda
Loboda este bogata in vitaminele E si K si este considerata o planta cu efecte benefice in tratarea chisturilor ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice, in bronsite asmatiforme sau sub forma de cataplasme pentru dureri abdominale.
Sursa foto: retete.bewoman.ro
Sursa articol: agerpres.ro
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii