Alimente esentiale pentru sanatatea noastra

Alimente esentiale pentru sanatatea noastra

1. Legumele de sezon – acestea, consumate in stare proaspata, constituie o sursa importanta de vitamine, minerale, fibre si enzime necesare bunei functionari a corpului. Contribuie la mentinerea unui nivel optim al glicemiei, previn cresterea colesterolului in sange si asigura o digestie optima. 2. Cerealele integrale sunt esentiale in alimentatia umana, asigurand energia intregului organism. De asemenea confera senzatia de satietate si reduc pofta de dulce. Trebuie consumate in cantitati controlate pentru a evita depozitele de grasime datorate excesului de amidon. 3. Leguminoasele precum fasolea, mazarea, lintea, nautul, soia si cartofii au un continut mare de amidon, de proteine vegetale si fibre, sunt sarace in grasimi si constituie o buna sursa de calciu, fier, magneziu si potasiu. Sunt recomandate la fiecare masa, oferind organismului energie, satietate diminuand in acelasi timp pofta de dulce 4. Pestele oceanic (macroul, somonul, sardinele, heringul, tonul, codul) este foarte sanatos si e recomandat pentru toata familia. Este de preferat ca acesta sa fie consumat de catre copii de cel putin 3 ori pe saptamana, alaturi de uleiuri presate la rece si o portie de seminte. Astfel este asigurat aportul de grasimi esentiale din categoria omega3-omega6. Acest tip de grasimi contribuie la o buna dezvoltare a creierului, imbunatateste memoria si iti ajuta copilul sa atinga performante intelectuale mult mai bune. 5. Laptele si produsele lactate sunt o sursa importanta de proteine, vitamine A, D, E, B, minerale si oligoelemente . Produsele lactate aduc un aport de aminoacizi esentiali dezvoltarii si regenerarii tesuturilor si organelor. Calciul si vitamina D continute de branzeturi favorizeaza atingerea densitatii osoase maxime in copilarie, fapt ce ofera o protectie crescuta fata de osteoporoza la batranete. Este indicat ca in perioada adolescentei sa fie consumata o cantitate crescuta de branzeturi si produse lactate, deoarece aceasta este perioada de crestere a masei osoase. Pe perioada adolescentei, consumul produselor lactate are o importanta crescuta, tinand cont ca aceasta este perioada in care masa osoasa este in continua crestere. Este recomandat ca tinerii sa consume 2-3 portii de lactate pe zi, in special branza de vaci, perle de branza cu smantana, crema de branza tartinabila, branza imbogatita cu calciu, urda, ricotta, casul si parmezan. 6. Ouale si carnea sunt o sursa de proteine ce asigura organismului aportul celor opt aminoacizi esentiali. Ii numim esentiali deoarece acestia nu pot fi fabricati de organism si trebuie adusi din anumite alimente. Carnea si ouala contin si vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in oase. De asemenea mai contin vitamina A, fier, selenium si zinc, minerale al caror rol este prevenirea anemiei si cresterea imunitatii. Ouale sunt o sursa importanta de fosfolipide si vitamine B, esentiale pentru un creier sanatos si o piele frumoasa si catifelata. 7. Uleiurile presate la rece (ulei de masline, rapita, in), fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune de padure) si semintele ( in, floarea-soarelui, dovleac, canepa) sunt si ele extrem de hranitare. Acestea au rol antioxidant si protejaza sistemul cardio-vascular. Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 continuti de aceste alimente sunt necesari pentru a avea o memeorie buna, au rol antiinflamator si protejaza articulatiile. Acizii omega 3 si 6 constituie sursa substantelor care cresc debitul arterelor coronare si previn formarea cheagurilor. Acestea sunt alimentele esentiale pentru sanatatea organismului nostru. Te invit sa le combini in cele mai intersante si delicioase retete culinare!     Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach  

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale
Bucataras.RO

Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale

Tortul de ziua mea! Un tort elegant, frumos, gustos si foarte laudat...aromele spun totul!!!

Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce