1. Legumele de sezon – acestea, consumate in stare proaspata, constituie o sursa importanta de vitamine, minerale, fibre si enzime necesare bunei functionari a corpului. Contribuie la mentinerea unui nivel optim al glicemiei, previn cresterea colesterolului in sange si asigura o digestie optima. 2. Cerealele integrale sunt esentiale in alimentatia umana, asigurand energia intregului organism. De asemenea confera senzatia de satietate si reduc pofta de dulce. Trebuie consumate in cantitati controlate pentru a evita depozitele de grasime datorate excesului de amidon. 3. Leguminoasele precum fasolea, mazarea, lintea, nautul, soia si cartofii au un continut mare de amidon, de proteine vegetale si fibre, sunt sarace in grasimi si constituie o buna sursa de calciu, fier, magneziu si potasiu. Sunt recomandate la fiecare masa, oferind organismului energie, satietate diminuand in acelasi timp pofta de dulce 4. Pestele oceanic (macroul, somonul, sardinele, heringul, tonul, codul) este foarte sanatos si e recomandat pentru toata familia. Este de preferat ca acesta sa fie consumat de catre copii de cel putin 3 ori pe saptamana, alaturi de uleiuri presate la rece si o portie de seminte. Astfel este asigurat aportul de grasimi esentiale din categoria omega3-omega6. Acest tip de grasimi contribuie la o buna dezvoltare a creierului, imbunatateste memoria si iti ajuta copilul sa atinga performante intelectuale mult mai bune. 5. Laptele si produsele lactate sunt o sursa importanta de proteine, vitamine A, D, E, B, minerale si oligoelemente . Produsele lactate aduc un aport de aminoacizi esentiali dezvoltarii si regenerarii tesuturilor si organelor. Calciul si vitamina D continute de branzeturi favorizeaza atingerea densitatii osoase maxime in copilarie, fapt ce ofera o protectie crescuta fata de osteoporoza la batranete. Este indicat ca in perioada adolescentei sa fie consumata o cantitate crescuta de branzeturi si produse lactate, deoarece aceasta este perioada de crestere a masei osoase. Pe perioada adolescentei, consumul produselor lactate are o importanta crescuta, tinand cont ca aceasta este perioada in care masa osoasa este in continua crestere. Este recomandat ca tinerii sa consume 2-3 portii de lactate pe zi, in special branza de vaci, perle de branza cu smantana, crema de branza tartinabila, branza imbogatita cu calciu, urda, ricotta, casul si parmezan. 6. Ouale si carnea sunt o sursa de proteine ce asigura organismului aportul celor opt aminoacizi esentiali. Ii numim esentiali deoarece acestia nu pot fi fabricati de organism si trebuie adusi din anumite alimente. Carnea si ouala contin si vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in oase. De asemenea mai contin vitamina A, fier, selenium si zinc, minerale al caror rol este prevenirea anemiei si cresterea imunitatii. Ouale sunt o sursa importanta de fosfolipide si vitamine B, esentiale pentru un creier sanatos si o piele frumoasa si catifelata. 7. Uleiurile presate la rece (ulei de masline, rapita, in), fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune de padure) si semintele ( in, floarea-soarelui, dovleac, canepa) sunt si ele extrem de hranitare. Acestea au rol antioxidant si protejaza sistemul cardio-vascular. Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 continuti de aceste alimente sunt necesari pentru a avea o memeorie buna, au rol antiinflamator si protejaza articulatiile. Acizii omega 3 si 6 constituie sursa substantelor care cresc debitul arterelor coronare si previn formarea cheagurilor. Acestea sunt alimentele esentiale pentru sanatatea organismului nostru. Te invit sa le combini in cele mai intersante si delicioase retete culinare! Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii