In zilele noastre creste mai ales in India si China si este importat masiv in Europa, pentru semnintele cu gust de nuca si mai ales, pnetru uleiul de buna calitate care se extrage din acestea.
Conform unei legende Asiriene, cand zeii au creat lumea au baut vin facut din seminte de susan, iar in legendele Hindu se spune ca semintele de susan sunt simbolul imortalitatii, uleiul extras din aceastea fiind folosit la ritualuri si rugaciuni.
Susanul este printre primele condimente folosite de oameni, el fiind amintit si in Legendele Arabe, in povestea lui Ali Baba si cei 40 de hoti, "Open sesame" fiind parola pentru deschiderea pesterii comorilor.
Susanul se cultiva pentru semintele bogate in ulei, care au culori diferite de la alb la negru-carbune, insa varietatile negre sunt folosite doar in Orientul Indepartat si sunt mai aromate.
In bucataria internationala, semintele de susan sunt adaugate la paine sau la chiflele pentru hamburgeri, pot fi coapte in forma de biscuiti sau baghete sau folosite la unele tipuri de sushi.
In Japonia susanul se adauga in salate ca seminte, dar si ca ulei si pentru prepararea aromatului gomashio (un amestec de condimente ce include sare, susan si alte plante).
In Grecia se foloseste in special la dulciuri, iar in Togo la supe, in Franta si Sicilia se presara pe paine, in America se foloseste chiar si la produsele fast-food, iar in India la multe mancaruri traditionale.
In bucataria cubaneza, zaharul si semintele de susan se combina intr-un baton delicios numit peanut brittle si care se vinde in magazine si la colturile strazilor.
In bucataria chinezeasca se foloseste ca seminte si ulei la unele preparate clasice (dim sum, sesame seed balls) sau in marinadele pentru carne si legume.
Mexicanii folosesc susanul in celebrele sosuri mole si adobo, dar si la paine si biscuiti.
Semintele de susan sunt bogate in fier, magneziu, mangan, cupru si calciu, vitaminele B1 si E, fibre si antioxidanti. Susanul reduce nivelul colesterolului si regleaza digestia si amestecat cu miere este energetic si da putere. Uleiul de susan nu este folosit doar in bucatarie, ci si la masaj si tratamente de infrumusetare.
In bucataria romaneasca se foloseste la asezonarea carnurilor, dar si la unele dulciuri. Iata mai jos cateva retete cu susan:
Piept de pui pane cu susan
Pernute de cartofi
Covrigei Peruzele
Placinta cipriota cu branza
Salata orientala cu pui
Rulouri de porc cu susan
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii