Ziua Recoltei – sarbatoarea abundentei

Ziua Recoltei – sarbatoarea abundentei

Cand se sarbatorea Ziua Recoltei Asa cum americanii sarbatoresc anual Ziua Recunostintei, multumind divinitatii pentru roadele pamantului, romanii obisnuiau sa aiba in perioada comunista o zi oficiala a abundentei agricole – Ziua Recoltei. Sarbatorita in prima duminica din luna octombrie, aceasta zi speciala era un adevarat prilej de sarbatoare pentru agricultori, dar si pentru persoanele care isi doreau sa cumpere produse proaspete si de calitate. Cum decurgea sarbatoarea Timp de o zi, pietele din orase si sate se umpleau de fructe, legume, lapte, carne si vin. Fanfara canta, cumparatorii se strangeau in jurul tarabelor, iar atmosfera parea una plina de veselie si bunastare. Totusi, lucrurile nu stateau atat de roz, mai ales in ultimii ani ai comunismului. Produsele din piete erau de multe ori prezentate doar cu scop decorativ, fiind plimbate pe rand in diverse zone ale tari. Cumparatorii ramaneau cu buza umflata, fiind ,,serviti,, doar cu un discurs poticnit al lui Nicolae Ceausescu. Pe de alta parte, agricultorii, inginerii si toti cei ce aveau un rol cat de mic in organizarea Zilei Recoltei traiau intr-o adevarata teroare in perioada de dinaintea acestei sarbatori, pentru ca totul trebuia sa iasa perfect.   Originile Zilei Recoltei Roadele pamantului erau celebrate inca din Antichitate, cand sarbatorile grecilor erau centrate in jurul zeitei Demetra, care ocrotea agricultura si era cea care le daruia muritorilor recoltele imbelsugate. Romanii au si ei obiceiuri legate de sporul granelor si sanatatea vitelor, acestea fiind asociate cu Sfantului Dimitrie, a carui sarbatoare are loc la sfarsitul lunii octombrie. Se spune ca usturoiul trebuie semanat pana in aceasta zi, pentru a evita paguba.   Ziua Recoltei in prezent Ziua Recoltei nu mai este o sarbatoare oficiala in zilele noastre, dar este in continuare celebrata in unele zone ale tarii, precum Aiud, Brasov, Gherla, Resita, Craiova, Tecuci, Reghin si Petrosani. Data nu s-a pastrat, aceasta fiind diferita de la zona la zona, asa ca va propun sa celebram fiecare din noi bogatia pe care ne-o ofera toamna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce