Desi nu se stie cu exactitate in ce parte a lumii se gasesc radacinile vinului si alte vitei de vie, omul a fost un consumator de vin de mai mult de 5000 de ani, iar traditia acestui obicei merge inapoi in zone intinse din Grecia si Egipt. Vinul care se oferea la sacrificii era un tribut dat zeilor pagani insa in timp, acesta s-a transformat in vinul specific bisericii ortodoxe. Cand contemplam culoarea deosebita a vinului trebuie sa stim ca avem in fata unul dintre cele mai vechi produse ale agriculturii, un produs simplu dar apreciat, care s-a pastrat in timp in forma sa cea mai pura.
In Egipt, cultura vinului era strans legata de cea a faraonilor. S-a descoperit mormantul unui faraon, necunoscut, in care, printre alte obiecte sacre, s-au descoperit si un numar de statuete mici, reprezentand sclavii gata sa isi serveasca stapanul. Una din aceste statuete avea in mana un recipient pentru servit vinul. Acesta, impreuna cu alte cateva amfore, reprezinta una din cele mai vechi dovezi ale existentei vinului in istorie.
Egiptenii obisnuiau sa produca vin alb si vin rosu si ambele soiuri erau folosite ca desert. Unii crescatori erau foarte apreciati si aveau o reputatie in prepararea vinului, insa existau destui apreciati foarte putin. Cei mai cunoscuti viticultori se gaseau in Delta Nilului, in Pelusium si in Letopolis. Chiar si Cleopatra il servea cu vin pe Antoniu, incat multi cronicari se intreaba daca acesta a ramas cu ea din dragoste sau pentru aroma deosebita a vinului.
In Grecia, femeile obisnuiau sa consume foarte mult vin; acest lucru nu era insa valabil si pentru Sparta. Femeile nu aveau voie sa consume alcool deloc. Roma urma exemplul Spartei, Cato cel batran scria: "sotul este judecatorul si cenzorul sotiei sale; nu exista exceptie de la aceasta decizie, daca nevasta ii greseste, acesta poate sa o pedepseasca; daca a baut vin sau a comis adulter, acesta poate sa o ucida”.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii