Dupa o lunga perioada de post, toata lumea asteapta Pastele, pentru a servi preparate gustoase si a se bucura alaturi de cei dragi de aceasta sarbatoare. In multe tari se servesc preparate traditionale, speciale pentru sarbatoarea Pastelui. Chiar daca multe tari, catolice, au sarbatorit Pastele, traditiile acestei perioade merita atentia. Culinar iti povesteste despre obiceiurile diverselor popoare in perioada Pastelui.
Italia
Agnellino - mielul bine prajit, este specialitatea italienilor in aceste zile, servit cu anghinare si piper. In unele zone se serveste o piine coapta sub forma de coroana si impodobita cu bomboane cu forma oului, colorate. De asemenea, se daruiesc oua vizitatorilor, care sint binecuvintate de preot. De obicei, ouale se pastreaza in centrul unei piini, sub forma de pui sau iepuras.
Olanda
De Paste, mesele olandezilor sint decorate cu oua colorate si flori. Se serveste o piine dulce, umpluta cu stafide, numita Paasbrood, un preparat traditional.
Franta
Clopotele de biserica nu suna incepind cu vinerea mare pina in Duminica de Paste, in semn de respect pentru suferinta prin care a trecut Isus. Se spune ca in aceasta perioada clopotele au plecat spre Roma, de unde se vor intoarce aducind daruri, in special oua. Cind suna clopotele de Paste, copiii ies in strada pentru a a uzi intoarcerea colopotelor. Oamenii isi ureaza, in aceste zile, cind se intilnesc, ?Heureuses Paques? (Paste fericit!). Iepurasul de Paste se numeste Pierre LeBunnee.
Suedia
Saptamina Mare incepe cu Duminica floriilor, pentru a celebra intrarea lui Isus in Ierusalim. Oamenii obisnuiesc sa duca la biserica crengi de salcie, care tin locul celor de laur. Ei le-au trinut in casa timp de o saptamina, pentru a inflori mai repede, datorita caldurii. Desigur ca exista si superstitii legate de aceasta perioada. Se crede ca vrajitoarele au o putere deosebita in aceasta perioada, in special cele de magie neagra. Cu o zi inainte de Paste, baietii si fetele se imbraca in vrajitoare si merg la vecini carora le lasa vederi de Paste, pentru care primesc bani sau dulciuri. In partea de vest a tarii exista obiceiul sa se lase scrisoarea in cutia postala sau sub usa, expeditorul raminind necunoscut. Ouale fierte, frumos colorate, sint neaparat incluse in meniul suedezilor in aceasta perioada.
In Germania prietenii isi daruiesc oua vopsite in diverse motive traditionale. Se spune ca iti aduce noroc sa maninci verdeturi in joia dinaintea Pastelui. Pe dealuri se aprind focuri, in seara de Paste.
Mexic
Pentru Mexicani, in mare parte catolici, Saptamina Sfinta si Pastele reprezinta un bun moment de a-si petrece concediul, astfel ca autostrazile sint pline in aceste zile. In aceaste doua saptamini, elevii nu invata, bancile si institutiile sint inchise, raminind in activitate, insa, majoritatea agentiilor de turism. Iepurasul de Paste nu este prezent in Spania, poate doar in supermarket.
Europa de Est
Traditia vopsirii oualor dateaza, in aceste tari, din Evul Mediu. In Ungaria se picteaza pe oua flori rosii, catre simbolizeaza singele varsat de Isus. In Iugoslavia se scrie pe oua XV, care reprezinta propozitia ?christos valkrese? - Christos a inviat. Polonezii duc preparatele de Paste la biserica pentru binecuvintarea preotului. Ei le servesc la prima masa de Paste. In Rusia se pregatesc prajiturele speciale, numite blini. Mincarea de miel, servita in perioada pastelui, este specifica tarilor europene.
Grecia
Exista obiceiul ca oamenii sa plece de la biserica tinind in mina luminarea aprinsa. Se spune ca lumina aduce noroc daca nu se stinge pina acasa. In aceste zile se maninca o piine speciala, numita ?piinea lui Isus?. In centrul piini este marcata o cruce, iar pe margini este decorata cu ornamente sub forma de oua. Masa de Paste incepe duminica dupa-amiaza, prelungindu-se pina spre seara.
La rubrica speciala cu retete de Paste vei gasi citeva preparate traditionale din Suedia si Polonia.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii