Germania nu inseamna doar BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz, obiecte casnice marca Braun sau placintele umplute cu Kaiser. Germania este o tara cu zone verzi de cimpie, paduri si lacuri, riuri ce traverseaza vai cultivate cu vita de vie si castele.
Germania inseamna si locuitorii ei, cu prietenia joviala denumita "gemuetlichkei", arta culinara bazata pe principii sanatoase, influentata de trecerea imigrantilor, cu produse lactate si cirnati celebri, cu vinurile Joseph Freiderich si berea Hacker-Pschorr sau Lowenbrau.
Germania este o federatie ce include 16 state. Bucataria traditionala germana difera de la stat la stat, potrivit regiunilor agricole. Specialitati ca Nordrhein Westfalen, Rheinland - Pfalz, Saarland si Baden - Wuertenburg, de exemplu, au la baza ingrediente din zonele agricole din jurul Muntilor Padurea Neagra si riul Rin, suplinita de traditia vinurilor, marcata de influenta vecinilor, Belgia, Franta si Elvetia. Astfel de preparate sint si Badener Schneckensuepple (melc condimentat), Schwarzwalder Kirschtorte (prajitura Padurea Neagra) si Rheinischer Sauerbraten (friptura de vita in sos de vin).
In Bavaria, specialitatile culinare abunda in bere, carne, produse lactate. Aici se gatesc Spannferkel (purcelusi la rotisor), Handkaes (o brinza aromata combinata cu smintina) si Schwaebische Kasespaetzle (bulete de faina cu unt si brinza).
In zonele Thueringen, Bremen si Saxonia, se pregatesc Dresdner Stoolen (prajitura cu fructe in forma de copil, acoperita cu zahar), Blechkucher (un strat plat de aluat dospit, acoperit cu fructe de sezon) si Welfenspeise (desert din vanilie si vin).
In Hamburg, Berlin, datorita accesului la Marea Nordului si Marea Baltica, datorita abundentei condimentelor la indemina si in urma schimbului culinar cu tarile din Est si din Peninsula Scandinava, au aparut preparate ca Rote Gruetze (supa de fructe de mare), Sauerfluisch (carne in aspic, cu gelatina din peste), Bulletten (chiftelute de carne), Helgolander Krablensalat (salata de creveti).
In zonele cu agricultura puternic dezvoltata, raspindite de-a lungul tarii, se cultiva hamei (Germania este al doilea producator din lume), sfecla de zahar, orz, griu, cartofi, orez, ovaz. Varza si morcovii sint cele mai importante legume, iar dintre fructe se cultiva pe suprafete intinse mere, pere, struguri, capsuni si zmeura.
O masa tipic germana cuprinde intre doua si sapte feluri de mincare. In general se incepe cu aperitiv (Vorspeise), se continua cu supa (Suppe), felul principal (Hauptspeise), urmat de alte preparate gatite (Beilagen). Preparatele servite dupa masa se numesc Nachspeise. In general, germanii beau bere, vin sau Sekt (un tip de vin spumos). Dar nemtii savureaza si alte bauturi, ca Radler (o bere slaba cu limonada sau suc de mere) sau Limo (limonada cu apa minerala).
In timpul zilei germanilor le place sa bea cafea preparata la filtru de hirtie sau metalic, destul de slaba, si servesc prajituri Torte sau Kuchen. De fapt, acesta este "tratamentul" la care este supus orice invitat.
Specialitati savurate cu placere de germani:
carnea de porc, cirnati - pe piata germana sint peste 1500 de specialitati de cirnati
hering - pescuit din Marea Nordului si din Marea Baltica: se consuma crud, murat, afumat, la conserva
brinza Quark - este cea mai populara, jumatate din consumul de brinza din Germania fiind de acest tip
vinul spumos Sekt
Aromele preferate de germani sint:
marar - folosit la salate de cartofi, muraturi, fructe de mare, supe de iarna
maghiran - similar cu oregano, da gust untului, carnii
patrunjel - savurat in combinatie cu usturoi si ceapa; nu lipseste din untul cu verdeata
Incerci si tu o reteta cu specific german?
Carne de porc dezosata cu maghiran
cotlete de porc dezosate, taiate nu foarte gros, 1/4 cana stafide macerate in vin, un mar curatat, taiat bucatele, o ceapa taiata julien, 3 linguri ulei, 3 linguri mustar, 10 frunze maghiran, tocate, piper
Se sareaza si se pipereaza cotletele. Fiecare cotlet se unge cu mustar. Intr-un vas larg, fara capac, se incalzeste uleiul la temperatura medie, si se caleste ceapa pina devine aurie (5 - 10 minute). Se scot stafidele din vin si se adauga peste ceapa impreuna cu marul taiat si se lasa cinci minute. Se trag cotletele prin vin si se condimenteaza cu maghiran. Se da focul mic, se acopera vasul si se lasa pina se fragezesc cotletele.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii