Slovacia – țara castelelor medievale, a găluștelor și lactatelor

Slovacia – țara castelelor medievale, a găluștelor și lactatelor

În Bratislava, pot fi admirate castelele Bratislava și Devin, unde se simte încă fiorul secolelor trecute. Tot aici trebuie "vizitate" și restaurantele tradiționale pentru a servi bryndzove halusky, adică găluștele din cartofi și brânză sărată de oaie, cu jumări deasupra, deliciosul preparat specific al comunității slovace. Asemănătoare bucătăriei cehești, cea slovacă se diferențiază prin faptul că folosește mai multe mirodenii, trăsătură ce o apropie mai mult de bucătăria ungară, al cărei gulaș a fost repede asimilat. Alături de tradiţionala supă de pui sau de roşii, mesele din Slovacia găzduiesc supa de usturoi. Slovacii au tot felul de supe, localnicii din nord având un fel preferat, identic cu borşul moldovenesc. Cârnaţii sunt la loc de cinste în bucătăria slovacă, la fel ca şi toba. Alte feluri de mâncare, apreciate atât de localnici cât şi de străini sunt zemiakove placky - clătite din cartofi prăjite în ulei, kapustnica -S un fel de ciorbă de varză, laskonky - gogoşi cu alune şi cremă, trotle - biscuiţi sub formă de rondele serviţi cu cremă de ciocolată la mijloc, treska - salata de cod cu maioneză, ceapă şi morcov. Însă ingredientul de bază în Slovacia este laptele. Și pe bună dreptate, căci Slovacia este renumită pentru produsele lactate de foarte bună calitate și foarte gustoase – diverse tipuri de brânză de oaie, capră sau vacă, afumate sau neafumate, cașcaval sau unt tradițional. În România, pot fi găsite în hipermarketuri produse lactate slovace de la fabrica de lapte Koliba, din Hrinova. Fabrica datează din 1993, când zilnic se prelucrau trei mii de litri de lapte, din care în mare parte se produceau manual unt, lapte, brânză dulce și cașcaval afumat. În prezent, Koliba este producător modern de lactate, cu o gamă diversificată de sortimente din lapte, din regiunile muntoase ale Slovaciei. Cele mai căutate produse sunt Pohoda (brânză topită), Hrinovska tehla (Koliba Calup), cașcaval semitare maturat afumat și neafumat, untul tradițional și crema de unt cu conținut parțial de grăsime vegetală Maslova chut (Gustul untului Koliba). Cu ele se pot prepara autenticele găluște slovace, dar și alte specialităţi culinare tradiţionale: piroştele cu brânză, găluştele de mălai prăjite în ulei, cu brânză şi slănină, chechuri gătite la aburi umplute cu gem.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
1
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
2
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
3
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
4
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia