Desi majoritatea lumii considera pizza un preparat 100% italienesc, originea sa se afla in Grecia si Egiptul antic, unde painea era condimentata cu ierburi aromate si coapta pe vatra de piatra. Italienii au inceput sa gateasca pizza mult mai tarziu, in secolul XVI, atunci cand rosiile au fost aduse in Europa. Reteta era foarte simpla: rosii presate pe o bucata de foccacia, totul asezonat cu mirodenii. Mozzarella a fost introdusa ulterior, atunci cand in Italia au inceput sa fie crescuti bivolii, acestia furnizand laptele din care a luat nastere celebra branza folosita pentru pizza. In acele timpuri – spre deosebire de zilele noastre – Napoli era un oras dur si foarte sarac, in care pizza era considerata o mancare ieftina si consistenta. Astazi, Napoli este recunoscut ca locul unde gasesti pizza preparata dupa reteta originala, turistii facand coada in fata restaurantelor traditionale. Pizza napoletana este atent controlata de guvern, reprezentand un adevarat brand, precum sunca de Parma sau vinul Chianti. Italienii au impus reguli in ceea ce priveste pregatitul pizzei, stabilind cu strictete ingredientele, modul de preparare, compozitia blatului si temperatura la care trebuie gatita. Adevarata pizza napoletana este rezultatul unor masuratori exacte, scopul fiind ca oricarui consumator sa i se ofere aceeasi calitate. In documentele guvernului italian, doar trei feluri de pizza sunt recunoscute in mod oficial: Marinara (cu rosii, usturoi, oregano si ulei de masline) Margherita (cu rosii, usturoi, oregano, ulei de masline, mozzarella, si busuioc) si Margherita Extra (cu rosii, usturoi, oregano, ulei de masline, mozzarella de bivolita si busuioc). Aluatul de pizza trebuie sa fie un cerc cu diametrul de maxim 35 de cm. Cuptorul cu lemne in care se coace pizza trebuie incins la 482 de grade, iar aluatul nu este lasat inauntru mai mult de 90 de secunde. Pizza trebuie sa fie subtire si sa nu se rupa in momentul in care felia este indoita. Daca ajungeti in Napoli si vreti sa serviti masa la cele mai renumite pizzerii, va recomandam sa nu ratati Pizzeria da Michele (aceasta a ajuns sa fie mentionata si in filme si carti, fiind considerata un restaurant emblematic), Pizzeria La Sorrentino, Pizzeria Caffaso, Pizzeria di Matteo si Trianon.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii