Savoarea sarbatorilor pascale slovace

Savoarea sarbatorilor pascale slovace

Slovacii denumesc joia din saptamana mare Joia Verde si este momentul in care pregatesc iudase, mici produse de patiserie din aluat dulce dospit, unse cu miere, a caror forma aminteste de franghia cu care s-a spanzurat Iuda dupa ce l-a tradat pe Isus. Iudasele sunt simbolul abudentei si fertilitatii. Sambata dinaintea Pastelui este pentru slovaci Sambata alba, ziua in care se pregateste mazanec – chifla din aluat dulce dospit, cu stafide si migdale. Tot in aceasta zi se impletesc korbače, bici din rachita, decorat cu panglici colorate, cu care sunt biciuite in mod simbolic femeile in a doua zi de Paste, pentru a fi frumoase si sanatoase pe tot parcursul anului. Mancarurile traditionale de Paste sunt Cirak (branza preparata in casa din oua, lapte, zahar, vanilie si nucsoara) si Paska (pasca). Pasca slovacilor este rotunda, cu gaura in mijloc, si se evidentiaza printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune Ricoletka, similara branzei dulci de vaca. Acest tip de branza se gaseste si in hipermarketurile din Romania, facand parte din gama de lactate Koliba.   Produsele Koliba sunt realizate dupa retete traditionale, in fabrica din Hrinova din Slovacia, asigurand gustul deosebit al lactatelor din regiunea muntoasa a acestei tari. Tot pentru prepararea pascai sau a cozonacului, se pot folosi untul sau specialitatea "Gustul untului Koliba", care le confera o savoare speciala. Pentru aperitivele mesei festive de Paste, alte specialitati slovace care va vor incanta sunt Gaudelka, produse semitare, maturat, ce aminteste de branza topita, sau cascavalurile clasice sau afumate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
4
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
5
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia