Savoare ungureasca: gulas et Co!

Savoare ungureasca: gulas et Co!

Daca tii o dieta, bucataria Ungariei nu este pentru tine!  Preparatele specifice acestei culturi pot parea un pic prea grele si grase, dar savoarea bogata, aroma si texturile felurilor de mancare compenseaza din plin excesul de calorii. Desi boiaua dulce si iute, precum si grasimile de origine animala sunt ingrediente esentiale pentru bucataria maghiara, daca le folosesti in proportii potrivite, te poti alege cu o masa sanatoasa fara sa renunti la savoare si culoare. Exista cateva ingrediente care se fac responsabile pentru specificul gustului „unguresc”, sau componente fara de care bucataria maghiara nu ar fi asa cum o cunoastem: Boiaua, sau asa-numita Paprika ungureasca, indulceste supele si iuteste sosurile, in dependenta de intentiile si talentul bucatarului. Untura – este cea care da consistenta si savoare deosebiuta oricarui fel de mancare . Ceapa si usturoiul – fac casa buna cu mancarurile picante. Deserturile se bucura de abundenta de branza de vaci, nuci si seminte de mac. Supa este, din toate timpurile, o mancare esentiala pe mesele de pranz ale maghiarilor. De cele mai multe ori, acest fel de mancare este atat de consistent, incat nevoia unui fel secundar decade de la sine, mai ales daca nu esti obisnuit cu dieta ungureasca.   Alte mancaruri specifice bucatariei maghiare, mostenite din vremuri vechi sunt: un soi de sarmale unguresti, supa de vita, supa de peste si faimosul gulas. Deliciosul gulas se prepara in cateva moduri consacrate, care contin in afara de carne de vita sau porc, mazare verde, cartofi, morcovi si pastarnac. Supele pescaresti sunt de asemenea de luat in seama intr-o calatrorie culinara in Ungaria. Cele mai delicioase supe se faceau intr-un singur cazan, numit bogracs, folosit si astazi pentru gatitul in aer liber. Cel mai popular fel doi unguresc, este desigur papricasul (paprikas) preparat din porc sau pui, cu boia dulce si smantana, ingrosat cu un sos de ceapa, pentru textura cremoasa si servit cu galuste.   La desert, in Ungaria, este foarte probabil sa fii servit cu niste gomboti cu prune (szilvasgomboc) sau turogomboc – gomboti cu branza dulce. Insa, oricat de populari ar fi, gombotii lasa loc si altor deserturi delicioase cu specific ungar, cum ar fi cremesul (kremes), Kurtos Kalacs-ul si piureul de castane. Pe langa descoperiri frumoase intr-ale culturii maghiare, o calatorie in Ungaria  poate deveni o ocazie buna pentru a explora o bucatarie minunata, variata si colorata, mai ales daca va informati din timp in ceea ce priveste restaurantele care servesc mancare traditionala.        

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia