Japonezii sarbatoresc sfarsitul unui an si inceputul urmatorului cu mare fast si pasiune. Perioada sarbatorita se numeste shogatsu, care intr-un sens foarte larg se refera la prima luna a anului. Pe 1 ianuarie familiile japoneze se reunesc pentru a bea un anume tip de sake, care se presupune ca asigura o viata lunga, pentru a manca un anume tip de supa cu orez care, dupa obicei, sterge orice amintire rea care a ramas din anul precedent. Cu mult timp inainte de a incepe sarbatoarea trecerii intr-un nou an, casele din satele si orasele japoneze sint impodobite cu manunchiuri de crini si de bambus, simboluri ale devotamentului si longevitatii. In data de 13 decembrie incepe Toschigami, care tine pina la sfirsitul anului. In aceasta perioada, casele se decoreaza cu funie sacra de paie, ornata cu franjuri din hirtie, care se atirna deasupra usii pentru a impiedica intrarea spiritelor malefice. Osechi-ryori este un fel de mancare special gatit pentru celebrarea sosirii Anului nou, unul dintre cele mai importante festivaluri din Japonia. Mancarea difera in functie de regiune si de familie, dar urarile de sanatate, de fericire si de belsug sunt aceleasi peste tot. Din mancarurile ce alcatuiesc masa de anul nou fac parte kuromame (seminte negre), care simbolizeaza sanatatea, kazunoko (icre de hering) simbol al procreatiei si multe alte alimente care in noapte de Anul nou capata simboluri inedite si parca, puteri magice. In multe regiuni din Japonia se obisnuieste ca in ziua Anului nou sa se manance zoni, o supa ce contine mochi (prajituri de orez) si legume, pui si alte ingrediente. "Toso" este o bautura speciala pentru ziua de An nou. Este un fel de sake care este insa condimentat si este baut in virtutea rugamintii pentru sanatate in anul care abia incepe. La miezul noptii de Anul Nou, Shogatsu, in temple incep sa bata 108 (de opt ori pentru anul vechi si de 100 ori pentru anul care vine) clopote pentru a alunga iluziile si pasiunile, care stau la originea durerii.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii