La inceputul secolului XX, in timpul prohibitiei, americanii obisnuiau sa amestece alcoolul cu suc de fructe, pentru a induce in eroare oamenii legii. In 1933, anul abolirii legii prohibitiei, moda cocktailurilor a explodat in America si in Europa. Astfel au aparut celebrele Singapore Sling, Bloody Mary, Stinger, Gin Fizz...
Margarita
Cocktailul Margarita a fost inventat de o femeie care locuia in Acapulco, pe nume Margarita Sames, in 1948. Reteta originala nu contine triplu sec, ci un lichior de portocale, numit Cointreau. Cu toate acestea, mexicanii revendica originalitatea cocktailului, spunind ca a fost inventat la inceputul anilor 30. In ultimii douazeci de ani, Margarita a devenit un "cocktail de plaja", servit in general in cluburile de vacanta.
4 cl tequila, 2 cl triple sec, 1 cl suc de lamiie
Se prepara in shaker. Se toarna amestecul intr-un pahar si se decoreaza cu lamiie.
Dificultate: ***
Continut de alcool: ****
Servire: pahar cocktail
Black Russian
4 cl vodka, 2 cl lichior cafea
Se prepara direct in pahar. Se amesteca ingredientele in pahar. Nu se decoreaza.
Black Russian este un tip de coktail "on the rocks". Succesul sau este datorat numelui interesant si gustului particular. Mult timp a fost subapreciat, fiind servit in general in zonele din Rusia, unde vodca este apreciata. In alte tari, reteta a fost preluata sub forma diferita, vodka fiind inlocuita cu crema de whisky. Ca urmare, iubitorii de cocktail au ajuns la concluzia ca acest amestec nu este demn de un nume atit de deosebit. Dar reteta originala merita atentia.
Dificultate: **
Continut de alcool: ****
Servire: pahar whisky
Bloody Mary
4 cl vodka, 12 cl suc de rosii, citeva picaturi suc de lamiie, 2 picaturi tabasco, sare, piper
Se amesteca ingredientele in shaker. Se serveste in pahar, cu sare si piper.
Cel mai renumit cocktail pe baza de suc de rosii, care poarta numele reginei engleze criminale. Bloody Mary a fost inventat in 1921, in Harry's Bar, in Paris, de Ferdinand "Pete" Petiot, special pentru actorul de comedie american Roy Barton, sub denumirea initiala "Bucket of Blood". Cocktailul nu a devenit cunoscut decit in anii '30, cind Pete Petiot s-a mutat la barul hotelului St. Regis din New York. Acesta l-a numit "Red Snapper" si a inlocuit vodka cu gin.
Dificultate: ****
Continut de alcool: **
Servire: pahar tumbler (pahar inalt, ingust - vezi foto)
Bronx
4,5 cl gin, 1.5 cl vermouth rosu (martini, cinzano), 1.5 cl vermouth alb (martini, cinzano), 3 cl suc de portocale
Se amesteca ingredientele in shaker si se rastoarna in pahar rece. Nu se decoreaza.
Este un cocktail sec, renumit in primii ani ai secolului 20, in anii 1910 - 1920, in special in Manhattan. In anii 50 nu a mai fost la moda, pentru ca, din cauza sucului de portocale, era considerat prea dulce de bautorii inversunati, si prea tare de catre femei.
Cocktailul a fost inventat de unul dintre cei mai celebri barmani din istorie, Johnnie Solon, care lucra la barul Waldor-Astoria, in New York. Acesta a pregatit cocktailul pentru un client care pariase ca nu se poate inventa o noua reteta in mai putin de un minut. Solon i-a spus Bronx, pentru ca obisnuia sa mearga des in aceasta zona.
Dificultate: **
Continut de alcool: ****
Servire: pahar cocktail
Copacabana Sun
2 cl suc de cocos, 4 cl rom, 2 cl lichior curacao
Se amesteca ingredientele in shaker si se rastoarna in paharul racit, presarat cu sare
De culoare bleu, Copacabana Sun este un cocktail de tip frappe. Acesta simbolizeaza plaja care se intinde de la Copacabana la Rio de Janeiro. Albastrul lichiorului de curacao si sarea reprezinta marea. Sucul nucii de cocos si romul sint bauturile cele mai populare in zona tropicala. Reteta are o istorie recenta si provine din Rio.
Dificultate: **
Continut de alcool: ***
Servire: pahar cocktail
Daikiri
4 cl rom, 2 cl suc de lamiie verde, 1 cl zahar
Se amesteca ingredientele in shaker si se rastoarna in pahar. Se decoreaza cu o felie de lamiie verde.
Unul dintre cele mai apreciate cocktailuri din lume, celebru mai ales pentru faptul ca era apreciat de presedintele Kennedy, care il servea cu gheata, considerindu-l aperitivul lui preferat. Americanii l-au apreciat atit de mult incit a devenit bautura lor preferata, dupa Martini.
In ultima perioada a pierdut insa din popularitate si reteta a avut de suferit pentru ca mixerul a inlocuit prepararea in shaker. Secretul cocktailului consta in amestecul puternic in shaker, cu gheata.
Istoria cocktailului face referinta la anul 1896, cind inginerul Pagliuchi a vizitat o mina de fier din estul Cubei, Daiquiri`, unde lucra un inginer american, Jennings S. Cox. La sfirsitul zilei, Pagliuchi i-a propus acestuia sa bea un pahar impreuna. Cum Cox avea la el rom, lamiie si zahar, s-au gindit sa prepare un cocktail. "Cum se cheama acest cocktail?" a intrebat Pagliuchi. "Nu are un nume, deci este un Rom dulce", i-a raspuns Cox. Pagliuchi a replicat ca nu este un nume demn de o bautura atit de fina. "Ii von spune Daiquiri".
Amiralul Lucius Johnson a dus reteta in SUA care l-a prezentat la Washington DC, la Army and Navy Club.
Daiquiri a fost popularizat de F.Scott Fitzgerald, in romanul "This Side Of Paradise".
Dificultate: **
Continut de alcool: ****
Servire: pahar cocktail
Gin Fizz
6 cl gin, 4 cl suc de lamiie, 2 cl zahar, 12 cl apa minerala
Se amesteca in shaker ginul , sucul de lamiie si zaharul dupa care se amesteca in pahar cu apa minerala
O bautura din gin si suc de lamiie a ajutat Marina engleza sa atace decisiv Marina franceza la sfirsitul secolului al XVIII-lea. In aceasta perioada, se calatorea foarte mult pe mare, iar rezervele de la bord nu ofereau necesarul minim de vitamina C existind pericolul aparitiei scorbutului. Solutia - sucul de lamiie - era scumpa, astfel ca s-a gasit ideea consumului unei solutii pe baza de acid sulfuric foarte diluate, a carei aciditate sa previna aparitia bolii. Amiralul Nelson a avut ideea sa amestece aceasta bautura cu gin si lamiie, pentru a fi mai gustoasa. In plus, alcoolul este un bun conservant pentru vitamina C.
Dificultate: **
Continut de alcool: ****
Servire: pahar tumbler
Long Island Tea
1.5 cl vodca, 1.5 cl gin, 1.5 cl rom alb, 1.5 cl lichior portocale, 6 cl cola sau pepsi
Se amesteca toate ingredientele in shaker, mai putin cola, dupa care se toarna in pahare peste cola. Se decoreaza paharul cu o felie de lamiie.
Un ceai cu gheata fara ceai... Long Island Tea. Inventat in anii 70 de barmanul Robert C. "Rosebud" Butt din Long Island, acest cocktail se gaseste in zilele noastre in mai multe versiuni, cu tequila sau fara a fi amestecat la shaker. Chiar daca este disponibil si cu tequila, ideea este ca aceasta bautura sa nu fie nicioadta combinata cu ginul. Exista si un nume pentru varianta de cocktail Long Island Tea, in care tequila tine locul ginului: Texas Tea.
Dificultate: ***
Continut de alcool: ****
Servire: pahar tumbler
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii