Samovarul - asezat la loc de cinste in orice casa din Rusia - este semnul ospitalitatii. Nu este un simplu instrument de pregatit ceaiul, ci adevarata opere de arta, realizat in numeroase forme si marimi. Samovarul este vasul care face din ceai o bautura speciala.
Ceaiul a fost adus in Rusia de conducatorii mongoli, in secolul 17, iar "strabunicul" samovarului a ajuns aici din Persia.
Rusii au fost incantati de gustul ceaiului, folosit intial de nobili ca medicament, si l-au preferat in fata bauturii populare sbiten - un amestec de apa fierbinte, lamaie si ierburi. Ceaiul era baut pe tot parcursul zilei, astfel ca si comertul cu aceasta bautura a inflorit: erau vanzatori de ceai fierbinte la coltul strazilor, in trenuri, in institutiile statului si, desigur, ceaiul nu lipsea din baruri si restaurante.
Ceaiul era preparat si pastrat in vasul special - samovar, pastrat la vedere in orice casa, fiind un motiv de mandrie. Samovarul era fabricat din diverse materiale - nichel, cupru, aliaj de cupru si zinc si, in cazuri speciale, din argint. Mestesugarii isi doreau sa lucreze cele mai deosebite samovare, astfel ca multe dintre acestea sunt adevarate opere de arta. Vasele erau platinate cu aur sau argint si aveau diferite forme - vaza, para, cubica, multiforma - si marimi, in functie de numarul de persoane si locul in care erau folosite. Pana la sfarsitul secolului 19, existau peste 150 de forme de samovar. Cele mai multe erau de dimensiuni mici, pentru uz casnic.
Primul samovar a fost fabricat in Tula, in 1778. Au aparut apoi si alte centre, in toata Rusia, in regiunile Urali, Moscova, Saint Petersburg, Vladimirskaya, Yaroslavskaya si Vyatskaya. Dar Tula a ramas de-a lungul timpului centrul cel mai important, mai ales ca in 1900 aici erau peste 40 de fabrici specializate. Samovarele realizate la Tula au castigat numeroase premii la concursurile din Rusia sau internationale.
Samovarul este un vas in care apa este mentinuta la punctul de fierbere un timp indelungat: carbunele sau lemnul arde intr-un conduct ce strabate centrul vasului, incalzind astfel apa. In partea de sus a vasului se gaseste recipientul pentru ceai concentrat, cu bautura aromata, tare. Aceasta este diluata cu apa fierbinte din vas.
In zilele noastre, rusii servesc destul de des ceaiul din samovare, dar acum folosesc aparate electrice.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii