Post in stil libanez

Post in stil libanez

Am reusit sa obtinem de la maestrul bucatar al restaurantului 1001-nopti, Dirbas Tawfik, cateva sugestii de preparate libaneze  si chiar cateva retete. De la bucatarul sirian cu o experienta de peste 25 de ani am mai aflat ca bucataria libaneza este una dintre cele mai sănătoase de pe Glob pentru ca abunda in fibre, fructe si legume, remarcandu-se prin diversitate. Iar diversitatea este exact ceea ce avem nevoie!  In plus, după o masă libaneză veţi avea întotdeauna senzaţia de saţietate, dar şi impresia unui meniu colorat la propriu şi la figurat. Pe scurt, gastronomia libaneza este un amestec de ingrediente din diferite regiuni, o mixtură bogată în arome şi culori, o alternativă gustoasă şi sănătoasă, care nu are cum sa nu-ti placa. “Imi place ca ceea ce fac eu si echipa mea sa iasa ca la carte, asa trebuie sa faceti si dumneavoastra in bucatarie. Micile detalii conteaza ! De exemplu nu ai cum sa servesti o salata Tabboule fara grau. Ii schimba tot gustul. Sau sa prepari Ras Asfour de pui fara sa prepare sosul de rodii complet si corect. Iar condimentele trebuiesc intotdeauna achizitionate de la buticurile de profil. Iar daca v-ati saturat de stat in bucatarie, va astept cu drag la 1001-nopti, sa serviti din preparatele mele, eu traiesc pentru gatit!” Pentru perioada de post in care ne aflam, maestrul bucatar a schitat cateva sugestii pentru un pranz sau o cina libaneza de post. Dar ce bucatar isi dezvaluie secretele? De fiecare data cand incercam sa intram in detalii cu privire la prepararea mancarurilor cu nume greu de pronuntat, acesta zambea politicos si schimba subiectul, uneori fara sa ne dam seama. Unele combinatii vi se vor parea ciudate, insa nu ezitati sa le incercati, rezultatul este surpinzator si delicios. Pranz libanez de post: Falafel, Hommos, Babagannouj, Bame, Salata Tabboule Falafel : Se toaca marunt amestecul de naut, ceapa, paturnjel, usturoi, coriandru si sare, si se pun la prajit in dimensiuni mici, sferice. Hommos: Se pune nautul la fiert, urmand sa se amestece cu pasta de susan, sare, lamaie si ulei de masline Babagannouj: Se coc vinetele, in timp ce se toaca marunt bucatele de rosii si patrunjel, adaugand sare, lamaie si ulei de masline. Bame: Se pun bamele la fiert cu rosii, ceapa, usturoi, ulei de masline si alte condiment, dupa preferinte Tabboule: Se toaca marunt patrunjelul, rosiile, si se amesteca cu graul macinat, sare, lamaie si ulei de masline.   Cina libaneza de post: Salata Fattoush, Moutabal, Muhammara, Hommos Beirut, Musaka de vinete Fattoush: se amesteca un constinut maruntit de rosii, castraveti, salata verde, sare, lamaie, ulei de masline, si se adauga sosul de rosii. Se serveste cu lipie prajita. Moutabal: Vinetele coapte se toaca la mixer alaturi de sosul de susan, ulei, lamaie si ulei de masline Muhammara: Se amesteca la mixer un continut de pasta iute, nuca, pesmet, ulei se masline si sare Hommos Beirut: Nautul se amesteca cu sosul de susan, pasta iute, lamaie, patrunjel, ulei de masline si sare Musaka de vinete: Vinetele prajite se amesteca cu ceapa rosie, ardei gras rosu / verde si rosii. Nu ne-am putut abtine sa nu il intrebam pe domnul Tawfik despre bucataria romaneasca  “ Bineinteles ca am invatat obiceiurile si sarbatorile romanesti, si meniurile specifice. Sunt in Romania de peste 10 ani. Chiar daca noi nu sarbatorim Craciunul sau Pastele, nu inseamna ca nu stiu sa fac un bulz ardelenesc sau o sarmaluta in foi de vita…”

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia