Pastele se sarbatoreste la evrei cu peste 1000 de ani dinainte de Hristos, insa a devenit cea mai mare sarbatoare a omenirii din timpul Cinei cea de taina, in noaptea cand Isus Hristos a fost vandut si a lasat acest obicei al Pastelui ca porunca data de Dumnezeu.
Oul incondeiat este simbolul Pastelui, reprezentand renastrea naturii si a omului. Decorarea oualor dateaza din Evul Mediu, iar aceasta traditie a ramas pana in zilele noastre.
La romani, alaturi de oua rosii, de Paste se pregatesc fripturi si stufat de miel, cozonac si mai ales, pasca.
In Bucovina, taranii aprind focuri de veghe pe dealuri, se spala cu apa sfintita si incondeiaza ouale cu motive traditionale.
In Transilvania, fetele de maritat sunt stropite cu parfum de catre baieti, in cea de-a doua zi a Pastelui, pestru a avea noroc tot timpul anului.
In Muntenia, se pastreaza lumanarea aprinsa de Paste toata noaptea si se reaprinde in momentele fericite din viata.
In Moldova se pregateste o prajitura din nuca, rahat si stafide, se toarna in forme mici si se duce la biserica in noaptea de Inviere, alaturi de oua rosii si alte bunatati.
Romanii au preluat cu succes si un obicei occidental, al Iepurasului de Paste, care simbolizeaza renastrea naturii si care aduce daruri la copiii cuminti. Traditia aceasta a fost inventata de germani, preluata de francezi si transmisa americanilor, insa majoritatea tarilor crestine au adoptat-o.
Alaturi de miel, pasca si oua rosii, romanii se bucura in aceste zile luminate de venirea primaverii si de bunatatea si toleranta celor din jur.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii