Italienii maninca mult, cu placere. Nu e de mirare ca masa lor cuprinde multe feluri de mancare. Pastele si orezul, friptura si vinul sunt des intalnite in meniul lor.
Italienii mananca cel putin doua mese pe zi acasa. Membrii familiei se intalnesc la pranz sau la cina, pentru a manca bine si pentru a discuta. Cum elevii invata doar dimineata, cei mai multi parintii prefera sa vina acasa si pentru masa de pranz. Acest lucru este posibil in special in orasele mici, avand in vedere ca programul de lucru include o ora pentru pauza de masa.
Painea si grisinele nu lipsesc de masa italienilor, pentru ca ei mananca paine la orice tip de mancare. Pe masa nu exista cutite pentru paine si nu se serveste unt. De obicei se servesc chifle sau felii. Pastele servite in Italia sunt de mai multe tipuri: Fettuccine - spaghete lungi, subtiri. Italienii le prefera, cu sos Alfredo sau un sos marinat Rigatoni - scurte, servite cu sos de rosii, garnisite cu busuioc si patrunjel Penne - arata ca pastele rigatoni, dar sint foarte mici. Sint foarte usor de mincat si se servesc, de preferinta, fierte "al dente". Tortellini - rotunde, umplute cu brinza, carne sau spanac. Se servesc de regula cu sos de rosii, iar varianta cu spanac se potriveste cu un sos de carne. Ravioli - seamana cu tortelini, doar ca au forma dreptunghiulara. Gnocchi - gogosele facuta din piine si apa, care sint fierte sau prajite. Se servesc alaturi de sos sau supa.
Sosurile sunt diverse: Alfredo - smantana, putina branza, foarte putin ulei. Se serveste cu fettuccini. Carbonara - smantana, oua, parmezan, la care se poate adauga bacon, ciuperci Marinara - rosii, usturoi, ceapa, ulei de masline Bolognese - sos Marinara, la care se adauaga carne de vita tocata. Primavera - sos vegetarian cu morcovi, telina si ardei. Se poate combina cu fettuccini.Arrabbiatta - rosii, ardei iute, usturoi
Cum alegem sosul pentru paste: Alegerea sosului pentru tipul de paste potrivit este un aspect important. Unele tipuri de paste sunt facute cu pastele ce le dau numele: Bucatini all'Amatriciana sau Penne all'Arabiata sunt retete clasice romane si rar le vei vedea servite cu altceva decat pastele ce le dau numele. Acelasi lucru se aplica la Tagliatelle alla Bolognese sau Trenette con Pesto. Totusi sosurile grele cu bucati mari de carne nu se potrivesc cu spaghete sau taglioni, din simplul motiv ca bucatile de carne vor cadea. Asa ca aceste sosuri de carne vor fi intotdeauna servite cu tagliatelle, paste scurte cu forma tubulara. Formele de paste lungi si subtiri sunt de obicei servite cu sosuri pe baza de rosii sau fructe de mare, chiar si cu sosur usoare pe baza de legume. Pastele bineinteles pornesc din Italia, de aceea aceasta "introducere" sa-i spunem despre cum se mananca aici. Nu e de mirare ca sunt adorate si ca au fost rapid preluate in toate colturile lumii. Cum se mananca pastele Optiuni exista: daca servim pastele intr-un bol sau in farfurii individuale. Nu exista reguli stricte in acesta privinta, dar iti sugerez ca salatele sa le servesti dintr-un vas mai mare, ideal si pt petreceri, iar felurile de mancare cu paste calde si sosuri sau chiftele sa le servesti individual. Farfuriile mari pentru supa pot fi folosite cu succes si la servirea pastelor, iar daca servesti supa pune dedesubt o farfurie plata, iti va fi usor sa o duci si nu te vei arde. Daca reteta recomanda parmezan sau pecorino inainte de servire, razuie branza chiar inainte de a servi felul de mancare cu paste, sau rade-o intr-un bol mai mic si serveste-l cu lingura, pentru ca fiecare invitat sa-si puna daca si cat doreste. Pastele se servesc in mod traditional doar cu o furculita. Spaghetele sau alte forme lungi de paste nu sunt greu de "manevrat" daca au fost bine amestecate cu sosul. Secretul in a manca pastele doar cu furculita consta in a rula portii mici de paste o data. Sosurile pentru paste nu trebuie sa fie complicate sau consumatoare de timp, pot sa fie mai groase sau mai subtiri, crocante sau cremoase. Sosurile simple si rapide pot consta doar in ulei de masline si ustoroi, pe cand sosurile de carne au nevoie de timp mai indelungat de preparare pentru ca aromele sa se intrepatrunda. Salatele de paste pot sa contina un minim de ingrediente. Pot sa fie calde sau reci, si pot sa contina doar ulei de masline, usturoi si ierburi aromate. Supele de paste pot reprezenta o masa de sine statatoare. Pot sa fie bogate in legume, sau paste umplute (tortellini) dupa gustul fiecaruia. O supa calda cu tortellini este un remediu garantat intr-o zi ploioasa.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii