Astazi nu se mai vorbeste atat de mult despre placinta cu fructe; lumea cumpara sau pregateste panetonne, tiramisu si briose care sunt mult mai usor si rapid de preparat. Insa nu a fost mereu asa; umpluta cu fructe si cu nuci sau chiar inmuiata in putin alcool, placinta cu fructe a fost la moda inca din secolul XIV; bineinteles ca nu era exact la fel cu cea pe care o stim, insa Cruciatii, de exemplu, luau cateva felii cu ei in calatorii. In secolul XVIII, placinta cu prune a fost INTERZISA in Europa si era considerat pacat sa o consumi. Insa in Anglia Victoriana devenise deja un "must-have” langa ceaiul de la ora 5. Placinta cu fructe era atat de apreciata incat se servea chiar si la nunti, zile de nastere, dar mai ales la petrecerile de Craciun. O placinta cu fructe este un succes atata timp cat proportia de fructe si nuci este potrivita, iar blatul este pufos si aromat. Retetele insa sunt foarte variate; de la placinta clasica, pana la placinte cu brandy, cafea, martipan sau ciocolata. Aromele placintelor cu fructe sunt din ce in ce mai intense, pe masura ce trece timpul dupa prepararea lor insa, in mod paradoxal, placinta cu fructe si-a pierdut din popularitate in timp... Preferata multora a ramas insa, placinta cu mere; stiai ca si ea are istoria ei? Prima oara a fost preparata in Europa, in Anglia secolului XIV; atunci erau foarte populare placintele cu carne, dar carnea a fost inlocuita cu fructe -mere- intai din motive economice si mai apoi, datorita gustului deosebit al acestei combinatii. In timpul reginei Elizabeth I, placinta cu mere era unul dintre cele mai apreciate deserturi. Insa in timpul Commonwealth-ului lui Cromwell, ea a fost interzisa- Regele Charles II a fost cel care a redat-o consumului in 1660. Pe vremea aceea, placintele erau coapte bine si aveau o crusta crocanta care nu se conuma; foloseau zahar si alte condimente iar feliile de mar erau si ele putin coapte, inainte de a fi puse in placinta. Pe parcurs a inceput sa se consume si crusta de deasupra, ba mai mult, uneori aceasta era preparata separat. Acum gandeste-te bine: cand ai facut ultima data placinta cu fructe? Te-ai hotarat deja cu ce fructe vrei sa o prepari? Ai cumparat scortisoara si nuci? Daca nu, e timpul sa o faci! Noi credem in placinta cu fructe si nu vrem sa fie uitata; asa ca, incalzeste cuptorul si cheama-i pe toti in bucatarie. Placinta cu fructe abia asteapta sa fie readusa in topurile culinare!
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii