Limba de mare (soles)

Unele dintre preparatele fundamentale din bucataria europeana sunt delicioasele fileuri de limba de mare rumenite in mult ulei, impanate cu vin si imbogatite cu unt si a caror preparare nu poate dura mai mult de o ora.

Numeroasele specii de limba de mare din familia Soleidae se deosebesc prin forma pe care o adapteaza la viata de pe fundul marii, forma sugerata prin insusi denumirea acestui peste. In stadiul de larva ei arata ca oricare peste, dar pe parcurs ce se dezvolta, ochii ajung pe partea de sus a copului dandu-le o structura asimetrica iar forma corpului se aplatizeaza si devine foarte subtire.
La acest peste se intilneste frecvent fenomenul de mimetism, culoarea corpului schimbindu-se usor dupa culoarea fundului. Astfel, limba de mare imita cu exactitate nuantele fundului, intregul proces fiind dirijat de ochi, prin intermediul sistemului nervos. Faptul a fost controlat experimental, constatindu-se ca pestii orbiti nu mai sunt capabili sa-si schimbe culoarea corpului. Limba de mare traieste, de regula, ascunsa pe fundul de nisip al plajelor marine, de unde vineaza hrana: insecte si crustacee. Ca lungime maxima atinge 30 cm, obisnuit pescuindu-se exemplare de 10-20 cm. Este considerata drept cel mai mic peste asimetric din apele noastre.
Este prezent pe toate tarmurile Europei occidentale, in marile nordice si in Marea Mediterana, foarte apreciat ca peste de consum (Solea solea); varietatea din Marea Neagra (Solea nasuta) este mult mai mica.


Limba de mare prajita

Ingrediente: 2 fileuri de limba de mare, 110g unt, 1 ou, pesmet, patrunjel tocat, 1 pahar de sherry, suc de lamaie, piper rosu si sare dupa gust.

Timp de preparare: 20 min
Cantitate: 4-5 portii

Mod de preparare: Curatati fileurile de piele, spalati-le si uscati-le foarte bine cu un prosop. Cu o perie ungeti fileurile cu oul batut, treceti-le prin pesmetul amestecat cu patrunjel tocat si puneti-le intr-o tigaie mare cu partea alba deasupra sau, daca nu incap ambele bucati in vas, puneti si pregatiti cate una singura. Topiti untul si turnati-l pe intreaga suprafata a vasului si prajiti continutul timp de 20 min.
Luati o mica partea din zeama formata de la prajirea carnii, adaugati vinul, sucul de lamaie si condimente, aduceti continutul la fierbere, ridicati spuma formata, turnati continutul peste pestele prajit si serviti-l.


Limba de mare cu spanac si branza feta

Ingrediente: 500g fileuri limba de mare; 4 catei de usturoi maruntiti; 4 linguri ulei de masline; 3 cani de ciuperci proaspete, feliate; 1-� lingurite condimente italienesti, 8 cani de spanac proaspat; cana (30g) de feta maruntita; cana rosii proaspete, maruntite; sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 450 grade C. Presarati fileurile cu sare si piper si punetile intr-un vas de copt de capacitate de 2 l. Daca fileurile sunt groase, puneti cate o singura bucata in vasul cu marginile subtiri pliate in interior. Daca fileurile sunt subtiri, aranjati-le uniform in vas astfel incat toate bucatile sa fie cat mai bine acoperite.
Intr-o tigaie mare pregatiti usturoiul in uleiul bine incins timp de 15 secunde. Adaugati ciupercile si condimentele. Pregatitile si mestecati pana cand ciupercile devin moi. Adaugati spanacul, si mestecati pana cand se inmoaie. Adaugati cu lingura amestecul de spanac si ciuperci in centrul vasului in care se pregateste pestele. Acoperiti vasul cu foita de aluminiu. Coaceti pana cand carnea de peste se va intrepatrunde usor cu o furculita.
Puneti continutul de peste si legume intr-o farfurie, presarati cu feta si deasupra puneti rosiile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia