Simbio este o cafenea cocheta si selecta, de pe strada Selari, din Centrul Istoric al Capitalei. Probabil nu intamplator, acesta este localul in care, in parteneriat cu Whittard of Chelsea, s-a oferit spre degustare celebra cafea.
Trebuie sa recunosc ca nu ma dau in laturi atunci cand vine vorba despre experimentat gusturi noi, mancaruri inedite, sau de ce nu, bauturi fine. Insa de aici pana la a bea o cafea, al carui proces de innobilare trece prin intestinele unei rozatoare, este cale lunga. Spun rozatoare, deoarece arata ca una, desi se numeste "Asian Palm Civet", in Indonezia este denumita "Luwak" iar in romana se traduce prin "zibeta". Unii specialisti afirma ca este un fel de viezure.
Ei bine, mamiferul cu pricina, culege cele mai aspectuoase si mai aromate fructe de cafea, pe care evident le mananca. Aflate in maruntaiele creaturii, aceste boabe de cafea primesc vizita enzimelor proteolitice, care le schimba din proprietati. Evident, la un moment dat, boabele de cafea vor fi eliminate, pe calea... naturala, desi isi vor pastra forma initiala. Aici intervin culegatorii, care vor trece boabele de cafea printr-un proces de spalare, uscare la soare, apoi prajire usoara. Din aceste boabe de cafea se produce mai apoi o cafea aromata, mult mai putin amara decat cafeaua clasica, insa cu o proprietate extraordinara: vorbim despre cea mai scumpa cafea din lume. Probabil la pret concura si cantitatea destul de mica produsa, adica de doar cateva tone pe an.
Kopi Luwak este produsa in insulele din Sumatra, Java, Bali si Sulawesi din Arhipeleagul Indonesian, in Filipine, Timorul de Est si in Vietnam, unde sunt, de asemenea, foarte raspandite si versiuni al caror proces natural de fabricare a fost inlocuit de procese chimice.
Cafeneaua Simbio a oferit asadar, spre degustare, aceasta cafea-minune. Citind intreg procesul tehnologic si totdata natural, de fabricare al acestei cafele, este de inteles de ce unii oameni manifesta o orecare reticenta in a o incerca. La care daca mai adaugam si pretul, un pachet de 50 grame de cafea nepreparata costa 75 lei, aveti o imagine de ansamblu destul de epica.
Am intrebat la cafeneaua Simbio cat ar costa o cafea normala, servita la ei, din sortimentul despre care vorbim. O ceasca de 150 ml costa cam 45 lei, iar shot-ul din care am fost serviti, ar avea pretul de 15 lei. Cafeaua, macinata in prealabil, este introdusa intr-un aparat pentru cafea, denumit "french press", peste care se adauga apa fierbinte. Procesul dureaza 3 minute (se vede in fotografii clepsidra folosita demonstrativ), dupa care se serveste, calda si fara zahar, pentru a-i surprinde si cuprinde mai bine aromele. Ca aspect este mult mai putin colorata decat cafeaua clasica, aducand mai degraba cu un lichior de cafea, insa fara consistenta, sau vascozitatea acestuia.
Evident, degustarea a fost pe cheltuiala Simbio si al partenerului acestui eveniment, Whittard of Chelsea, insa daca as fi platit 15 lei pe un shot de cafea, cu siguranta as fi putut sa mor linistit: ar fi fost cea mai scumpa bautura pe care as fi platit-o in viata mea, luand in calcul si volumul de lichid primit de banii acestia.
Cafeaua are, dupa parerea mea, un renume peste gustul sau propriu. Adica in momentul in care ai in cap cum a fost creata, treci prin niste stari initiale si este destul de greu sa te decizi daca sa incerci sau nu. Apoi te gandesti ca esti unul dintre putinii muritori care-si permit sa cunoasca acel gust. Si cand il bei, constati ca acel lichid maroniu, are gust de cafea, cu oarecare arome de cacao, sau caramel si da, este mai putin amara decat cafeaua normala. Insa indiferent de cate critici imi voi atrage, indiferent cati ma vor numi ignorant si om lipsit de gusturi, Kopi Luwak nu are un gust atat de nemaipomenit incat sa merite 45 lei per ceasca. E doar parerea mea. In Romania, aceasta situatie se schimba, in sensul ca daca s-ar servi cu eticheta de pret mare si la vedere, in anumite localuri de fite s-ar inregistra vanzari-record de Kopi Luwak.
Stand de vorba si cu Dana Nica, managerul cafenelei Simbio, aceasta a declarat ca nu stie daca Kopi Luwak va fi inclus in meniul obisnuit, asta si datorita pretului, chiar daca zona si cafeneaua pe care o conduce, nu sunt tocmai cele mai ieftine din oras.
Nu stiu daca de vina a fost ziua de duminica, sau procesul de productie al cafelei, insa pana pe la orele pranzului onorasera invitatia la degustare, in jur de 20 de persoane.
Pentru mai multe imagini de la eveniment vezi galeria foto.
Corvin (Cristian Szilvassy)
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii