Istoria limonadei

La sfarsitul secolului al XII-lea, Ibn Jami, medicul personal al marelui conducator musulman Saladin, a scris un tratat despre lamaie.
Si egiptenii secolului al XIV-lea cunosteau acest fruct. Majoritatea taranilor obisnuiau sa bea un vin preparat cu lamaie si miere. De-a lungul coastei egiptene meditareene, populatia consuma bautura denumita "kashkab", facuta din orz si menta fermentate, piper negru si frunze de lamai.

Se pare ca bautura racoritoare denumita "limonada", isi are originile in Egiptul medieval. Desi lamaia este originara din est, iar limonada se poate foarte bine sa fi fost inventata intr-una dintre tarile estice, una dintre primele dovezi scrise ale existentei limonadei vine din Egipt.
Prima referire la lamaie in Egipt apare in cronicile poetului si pelegrinului din Persia, Nasir-i-Khusraw (1003-1061?). Comertul cu suc de lamaie a devenit considerabil in jurul anului 1104. De asemenea, exista dovezi scrise ale faptului ca in comunitatea ebraica din Cairo, intre secolele X-XIII, se consumau si comercializau sticle cu suc de lamaie, preparat cu mult zahar, sub denumirea de "qatarmizat".

Astazi lamaia este folosita peste tot in lume pentru proprietatile ei curative si racoritoare. In uz extern, are actiune cicatrizanta, antipruriginoasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia