Introducere in bucataria italiana

Introducere in bucataria italiana

Gastronomia este un element important al stilului de viata italian, reflectand mai ales cultura rurala si pe cea familiala. Orice fel de mancare trebuie preparat cu atentie, accentul nefiind pus pe complexitatea si rafinamentul unei bucatarii sofisticate, ci pe respectarea retetei originale dand preparatului culinar acel gust din copilarie. Italienii consuma foarte multi carbohidrati dar nu sunt supraponderali, secretul constand in consumul foarte mare de legume si fructe proaspete, combinate intr-un mod inteligent. Si, desi masa contine mai multe feluri de mancare, cantitatea servita este destul de mica. Structura unei mese italiene: Antipasto: antreuri (reci sau calde) Primo: felul intai, format din supa sau paste Secondo: felul principal, mancaruri pe baza de carne sau peste, sau din orez si legume Dolce: desert, prajituri, produse dulci de patiserie, inghetata sau fructe Caffe: cafea, dupa-masa se serveste de obicei un espresso Digestivo: bautura alcoolica, se bea la finalul mesei pentru o buna digestie Principalele regiuni ale Italiei si preparate culinare specifice 1. Calabria Este cel mai mare producator de ulei de masline, acoperind aproximativ 25% din productia totala a Italiei. Aici uleiul de masline extravirgin nu este folosit doar la gatit ci si la conservarea legumelor, pestelui si ciupercilor. In apele Marii Tireniene se pescuieste mult peste-spada si ton, fiecare oras din Calabria avand o reteta proprie pentru codul uscat si sarat. Preparate culinare specifice: Alalunga in agrodolce: fel principal - ton tanar gatit intr-un sos dulce acrisor din ceapa si otet Sagna Chine: fel principal, lasagna cu carne de porc tocata, mazare, mozzarella, ciuperci, anghinare, oua fierte tari si ingrediente de sezon. Murseddu: antreu sau fel principal - placinta din vitel si carne de porc.   2. Campania Bucataria din Campania este cea mai renumita din lume, fiind si locul de origine al multor preparate culinare nationale, cum ar fi spaghetele in sos tomat sau pizza. Mozzarella, in special cea preparata din lapte de bivolita este folosita la nenumarate feluri de mancare, in timp ce carnea e mai putin folosita. Unul din preparatele celebre la care se foloseste totusi carnea, este sosul ragu. Preparate culinare specifice: Cecenielli fritti: antreu - ansoa date prin aluat si bine prajite Pastiera: desert - prajitura din foietaj umpluta cu ricotta, grau si ou, cu aroma discreta de portocala. Spaghetti alla Puttanesca: felul intai - paste cu sos de rosii, masline, ansoa si capere   3. Emilia-Romagna Preparatele culinare din aceasta regiune sunt printre cele mai gustoase din tara si au la baza productia variata de mezeluri si parmezan, dar si felurite paste cu ou. Preparate culinare specifice: Bomba di riso: felul intai - placinta delicioasa din orez, cu umplutura de carne de porumbel Erbazzone: antreu - un quiche cu umplutura de ierburi aromate, spanac si ricotta   Torta di riso: desert - prajitura din orez fiert in lapte       4. Toscana Detine una dintre cele mai vechi bucatarii dintre toate regiunile tarii. Veti gasi aici numeroase preparate cu peste sau din carne, dar si supe gustoase care se intind pe tot cuprinsul tinutului. Preparate culinare specifice: Acquacotta: felul intai - supa simpla din ardei si legume de sezon, oua si paine prajita, la care in sezon se adauga bureti Panzanella: antreu - salata rece Zuppa di Farro felul intai -este una din cele mai bune supe din regiune, pe baza de secara alba si fasole aromata cu uleiul din Toscana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia