Baladele si dansurile sunt creditate ca fiind creatiile care au facut posibila conservarea limbii feroeze, in ciuda faptului ca au circulat pe cale orala, din generatie in generatie. Colectii intregi de versuri sunt acum pastrate in cadrul bibliotecilor si multi dintre feroezi au volume de poezie in casa. Traditia dansurilor s-a pastrat nealterata si in diverse ocazii oamenii canta si danseaza.
Dansurile feroeze nu sunt insotite in mod traditional de muzica instrumentelor. Toti participantii la dans canta si adopta gesturi si miscari specifice, foarte ferme. Turistii spun adesea ca dansurile feroeze sunt interesante daca sunt privite din exterior si de-a dreptul fascinante daca fiecare se alatura lantului uman. Se danseaza in cerc si toata lumea poarta costume nationale.
Ca o particularitate comuna pentru baladele feroeze si cele romanesti se poate aminti faptul ca in ambele exista un fir epic. Multe dintre balade povestesc despre pescari sau despre personaje din mitologia si istoria nordica confirmand inca o data apartenenta Insulelor Feroe la marea familie a tarilor nordice.
Vara infloresc in multe locuri diverse specii de flori salbatice care, impreuna cu iarba inalta, dau un aspect placut insulelor. Floarea nationala este galbena (Myru) Solja, bulbucul de balta ( Caltha Palustris L.). Cu Foroyaskora, cretisoara feroeza (Alchemilla Faeroensis), insulele si-au dat numele unei specii de plante.
Mancarea traditionala feroeza se bazeaza in principal pe carne si cartofi si foloseste putine legume proaspete.
Carnea de oaie este baza oricarui fel de mancare si una dintre gustarile cele mai populare este skerpikjot, carne de oaie veche, uscata de vant. Adapostul de uscare, hjallur, este o trasatura comuna in majoritatea caselor feroeze. Alte mancaruri traditionale sunt ræst kjot (carne semi-uscata de oaie) si ræstur fiskur, peste marinat. Dupa sangerosul grindadrap (vanatoarea de balene), o specialitate este grind og spik, balena si grasime. Pestele proaspat apare deseori in dieta locala, alaturi de pasarile de mare, precum pufinul, si ouale lor.
Chiftele daneze cu sos crema de ienibahar si marar
Ingrediente: 750 g carne de vita sau vanat (caprioara) tocata mare, 250 g carne de porc tocata mare, 2 lingurite sare, 1/2 lingurita piper, 2 oua, 1/3 ceasca ceapa tocata marunt, 1/2 ceasca smantana grasa, 2 cesti pesmet, 1/2 ceasca unt topit.
Sosul crema de ienibahar si marar: 1/2 ceasca unt, 1/4 ceasca faina, 2 cesti supa de pasare, 2 cesti smantana, 2 lingurite marar uscat, 1/2 lingurita ienibahar, sare, piper, paprica.
Mod de preparare: Intr-un castron se amesteca carnea cu sare, piper, oua, ceapa si smantana.
Din aceasta compozitie se realizeaza chiftele (bile) de marime potrivita (circa 25 mm diametru) care se tavalesc prin pesmet.
Bilele se aseaza intr-un vas folosit la cuptor pe un singur strat.
Se stropesc cu unt topit, se introduc la cuptor la 190 grade C si se lasa aici circa 35 minute intorcandu-le de 3-4 ori.
Sosul: Se topeste untul intr-o tigaie mare la foc mic. Se incorporeza faina amestecand rapid pana se obtine o compozitie omogena. Treptat, sub amestecare continua, se adauga supa de pui. Se amesteca pana nu mai sunt cocoloase si apoi se pune smantana (de preferat acra), mararul, ienibaharul si se potriveste la gust cu sare, piper si paprika.
Cand sunt gata se pun chiftelele pe un platou si se acopera cu sosul.
Se servesc peste taitei (paste) cu ou.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii