India, tara condimentelor

Ospitalitatea indiana este celebra in India, dar si in restul lumii. Cele trei cuvinte "Atithi Devo Bhava" (Oaspetele este Dumnezeul tau) sunt relevante pentru a arata amabilitatea gazdelor, care se simt onorate sa imparta mincarea. Chiar si familiile sarace sint intotdeauna incintate sa primeasca musafiri la masa. Femeile indiene se simt mandre daca vizitatorul pleaca multumit.


Nu exista multe carti de bucate in India, majoritatea fiind publicate recent. Preparatele traditionale indiene s-au transmis din persoana in persoana, de la mama la fiica, de la guru (profesor) la vidhyarthi (elev). Cel mai adesea gustul, culoarea, textura si aspectul unei specialitati difera de la o zona la alta.

Majoritatea prepratelor indiene au la baza aromele condimentelor. In plus, bucataria indiana se distinge prin utilizarea multor sortimente de legume. O alta caracteristica a bucatariei indiene este prezenta puternica a pestelui si a nucilor de cocos.

Ceea ce caracterizeaza arta culinara indiana este existenta specialitatilor regionale. De asemenea, religia a impartit arta culinara indiana in varietati, cele mai pregnante influente avandu-le hinduismul si islamismul.

In nord si in est, cum sunt zonele Kashmiri si Mughlai, se simt foarte puternic infleuentele Asiei centrale, in timp ce spre zonele de est, in Bengali si Assamese se simte apropierea de estul continentului.

Inspre regiunile de campie de nord, Uttar Pradesh si Bihar, sunt gatite diverse sortimente de paine, in timp ce in nord si est, unde ploua mult, se cultiva orez. In zona de est este foarte poular un tip de peste, hilsa, servit la ocazii speciale: nasteri, casatorii, inmormantari. Aici este vestit pestele cu aroma de curry. In aceasta parte a tarii se consuma foarte mult dulciurile, facute dintr-un lapte foarte condensat, khoya, si brinza foarte grasa, chhena.

In zona vestica predomina bucataria vegetariana, datorita faptului ca aici locuieste comunitatea Marwari. Mincarurile sunt foarte condimentate si bogate in unt. In regiunile desertice Rajasthan si Gujarat se utilizeaza fasolea, lintea, mazarea si condimentele pentru a inlocui legumele proasptete, atat de rare. In Tamil se adauga foarte des un sos dulce, numit tamarind. In schimb, despre prepratele din Andhra se spune ca sunt prea bogate in chili.

India trece, in ultima perioada, prin rapide schimbari in ce priveste arta culinara. O data cu urbanizarea, stilul de a gati s-a simplificat. Retetele vechi traditionale au inceput sa fie din ce in ce mai rar preparate. De asemenea, numarul restaurantelor a crescut si stilurile s-au amestecat.


Condimente

Preparatele indiene sunt gatite cu mare atentie, fiecare ingredient este adaugat cu un anumit scop. Condimentele si aromele sunt adaugate la mancaruri fie uscate, fie proaspete. In plus, sunt folosite ca praf sau intregi, prajite, semiprajite, in functie de gustul pe care trebuie sa il dea.

Cele mai utilizate sunt:

Dafin, coriandru, menta si patrunjel - cel mai adesea sunt presarate frunze intregi, verzi. Rolul lor este de a calma si de a balansa efectul altor condimente mai puternice. Mai rar sunt folosite si uscate, pentru a da aroma.

Methi - cunoscuta si ca "fin grec"; semintele sunt patrate, plate, de culoare galbena. Sunt doar presarate la mancare si nu trebuie gatite in exces, pentru ca au un gust amar.

Nuci de cocos - lapte de cocos, smantana de cocos, miez de nuca de cocos, ulei de cocos; aproape toate partile din nuca de cocos sunt utilizate pentru a da aroma mancarurilor.

Usturoi - este un ingredient puternic, folosit in combinatie cu alte arome.

Ghimbir - are o aroma delicata, dar care se remarca dintre alte condimente. Este adaugat la preparatele vegetariene. Ceaiul de ghimbir este medicamentul idienilor pentru durerile de gat.

Chilli - aroma este data de ardeii iuti verzi si rosii, uscati si tocati. Sunt folositi la salate, cel mai adesea in combinatie cu un alt condiment celebru, curry.

Saunf - seamana la aspect si la gust cu anasonul. In afara de a condimenta preparatele, aceasta planta este prajita si mestecata dupa mese pentru a reimprospata respiratia.

Garam masala - este un amestec de condimente, des utilizat, ce contine curry, piper negru, coriandru, dafin si alte condimente populare in India.

Mustar - semintele sunt populare in zonele de sud si est. Sunt prajite in ulei. In varianta uscata se adauga la muraturi.

Sofran - cunoscut sub diverse nume, kesar, zafraan, acest condiment este foarte scump. Sofranul este adaugat la mancarurile condimentate, pentru a echilibra gustul condimentelor. De asemenea, este preferat pentru dulciuri (lapte condensat cu fructe uscate si orez sau gris)

Vrei sa incerci cateva specialitati indiene?

Pui Kadhai

Un pui, 8 - 10 rosii de marime medie, 2 lingurite coriandru frunze, 2 cepe de marime medie, 2 lingurite usturoi tocat, 2 lingurite ghimbir, o lingurita ardei rosu iute uscat, tocat, o lingurita ardei verde iute uscat, o lingurita coriandru boabe, o lingurita garam masala (amestec de diverse condimente), 2 lingurite ulei, sare dupa gust

Se taie puiul in bucati. Se caleste ceapa in ulei, se adauga rosiile si condimentele (cu exceptia garam masala si a frunzelor de coriandru) si se lasa pina ceapa devine aurie. Se adauga apa, se acopera si se lasa pe foc. Cand apa scade, se pun bucatile de pui, se sareaza si se pun frunzele de coriandru. Se lasa zece minute la foc mic.

Salata de legume

O ceapa, o rosie, un castravete, un morcov, o mina de salata, o cana de varza tocata, o mina de ridichi, 2 lingurite de frunze de coriandru tocate, 5 ardei verzi iuti, o cescuta otet, sare; pentru condimentare: o lingurita boabe mustar, o lingurita frunze de curry

Se amesteca legumele taiate. Separat se amesteca foarte bine frunzele de coriandru si ardeiul iute. Se pune amestecul peste legume. Se adauga sare si un amestec din mustar si curry. Se adauga otet inainte de a servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de loboda cu omleta
1
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
2
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Cozonac pufos cu aluat oparit
3
Cozonac

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
4
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
5
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce