Incursiune in bucataria sardiniana

Sardinia este o insula din Marea Mediterana, situata intre Italia, Franta si Tunisia. Acesta face parte din teritoriul italian incepand cu 1860 cand regele Sardiniei a devenit si regele Italiei. Regiunea este divizata in mai multe provincii fiecare diferentiindu-se atat prin traditii cat si prin bucatarie. Mai jos sunt prezntate preparatele traditionale din doua regiuni din Sardinia, Sulcis-Iglesiente si Cagliari, care este si capitala insulei. Zona Sulcis-Iglesiente este cea mai veche zona geologica din Sardinia, si timp de secole a fost una dintre cele mai importante bazine de minerale din Mediterana. Contrastul puternic al peisajelor se regaseste si in bucataria specifica acestei zone, o combinatie interesanta intre specialitatile din peste cu influenta genoveza si preparatele din carne care tin de cele mai autenitce traditii sardiniene. Tonul, o specialitate in Carloforte, este unul dintre multele elemente care tin de bucataria Sulcis – Iglesiente, cu diferitele versiuni carlofortini si calasetta (ravioli), se serveste impreuna cu couscous-ul de origine Maghrebiana. Bucataria traditionala este prezenta si in preparatele facute in casa precum ravioli aromatizate ragù sau mistret fiert si asezonat cu ierburi aromate locale. Carne de capra gatita in paine cu rosii proaspete este de asemenea un preparat traditional; branzeturi si iaurturi gustoase sunt produse din lapte de capra. Mielul fiert cu lamaie este de asemenea excelent. Pentru incursiunile dumenavoastra culinare in Sardinia trebuie sa mai tineti cont si de urmatoarele speicalitati: carnaciori saritzzu, masline din care se produce un ulei excelent, ciuperci, legume proaspete sau murate si branza proaspata. Masa se poate incheia cu vin si desert, va recomandam un pahar de Alb de Malyasia. Pentru mesele pe baza de carne puteti comanda cu incredere o sticla de Carignano, sau Monica di Sardegna, iar pentru preparatele pe baza de peste o sticla de Nuragus sau Vermentino. Cagliari este capitala insulei Sardinia, aceasta impreuna cu zonele agricole care o inconjoara ofera vizitatorilor o bucatarie pe toate gusturile. Iesirea la mare a oferit orasului Cagliari posibilitatea de a asimila variate influente culturale, si astfel a reusit sa isi creeze o bucatarie unica bazata pe preparate din peste, carnuri si vegetale aduse din insula. Un pranz caracterisic pentru zona Cagliaritano/Campidanese incepe cu savurosul vermicelli sau spaghete cu sos de arici de mare. O mare varietate de fructe de mare poate fi mancata ca aperitiv, inclusiv midii, orziaras (actinia prajita), si bucconis (scoici murex fierte si servite fierbinti). Nu poti sa nu gusti delicioasa „fregola con cocciula” (bliute din faina de grau, gatite cu rosii si scoici). „Burrida” (peste fiert cu usturoi, ficat de peste si nuci pisate), si nu in ultimul rand „cassola de pisci” (ciorba de peste), bogata si asezonata cu sos picant de rosii si crutoane sunt excelente pentru felul doi. Daca preferi carnea in locul pestelui, alege faimosul „malloreddus” (paste mici din faina de grau) preparat in stil ragù, asezonate cu carne de porc sau carnaciori sau ravioli umpluti cu branza ricotta, sofran si spanac. Preparatele puternic condimentate din carne sunt de asemenea caracterisitce zonei, unul dintre acestea este tocanita de iepure asezonata cu codimente obtinute din ierburi Mediternaeene. Un alt preparat interesant este „caboniscu a prenu” (pui umplut) si „pudda in tianu” (gaina gatita in tigaie) cu condimente, sau memorabilul „porchetto” (porc prajit) preparat traditional in toata bucataria sardiniana bogata in garnituri de legume proaspete si murate. O masa delicioasa trebuie intotdeauna insotita de un vin bun, specialitatile din peste pot fi insotite de un vin alb rece, precum Nuragus, preparatele din carne alba pot fi acompaniate de o sticla de Cannonau sau Monica di Sardenga. Nu ignorati branzeturile din branza de oaie, aveti la dipozitie mai multe sortimente de branza si nici deserturile traditionale precum „pardulas”, „guelfos” si „amaretti” , care sunt realizate in general din branza si migdale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia