Hraneste-te ca in Creta: nu vei avea probleme cu inima

In Epoca Bronzului, Creta a oferit lumii Palatul din Knossos, care poate fi vizitat si in ziua de astazi; romanii au trecut si ei prin Creta, insa adevarata Creta a inceput sa ia forma o data cu ocupatia araba din 824 pana in 961 AD. Spre deosebire de atitudinea lor in Spania si Sicilia, arabii au lasat putina valoare in urma lor in Creta. In 1204 Creta era vanduta venetienilor, care o vor folosi ca sursa de grane, vinuri si lemn pentru constructia de nave. Dar Venetia a inteles importanta strategica a acestei insule deosebite si a securizat-o, mai ales datoria porturilor sale cu potential urias. Chiar daca se incerca implementarea unei conduceri feudale, caracterul cretan, puternic si rebel, nu a putut fi infrant; au aparut astfel revolte pana cand Creta a fost preluata de otomani. Cultura si traditiile grecesti si cretane au fost insa pastrate datorita manastirilor si bisericilor grecesti ortodoxe. De asemenea, traditiile culinare au fost pastrate in manastiri si in satele risipite din munti, unde ocupatia otomana nu s-a simtit atat de puternic. Creta este foarte diferita de Grecia, chiar daca acest lucru nu este evident pentru vizitatori. Ca si celelalte insule mediterane, Creta este izolata si cu "personalitatea" ei, diferita de cea greceasca. Mai mult decat atat, este o insula muntoasa, ceea ce inseamna ca viata nu se concentreaza numai in jurul marii. Turistii care viziteaza Creta vor gasi mancare specifica acestei insule in taverne, unde mancarea gatita (etimo fayeto) se serveste la ora pranzului, incalzita la bain marie. Bucatarii prepara si cate 12 feluri de mancare din care sa tot alegi: legume umplute, turte, placinte, supe, fripturi. Seara se vor servi o serie de aperitive delicioase sau carne la gratar. Mancarurile pe baza de peste sunt si ele frecvente in Creta. Bucataria din Creta reprezinta un mister pentru nutritionisti- pe insula rata bolilor cronice de inima sau a altor boli cronice este extrem de mica, datorita stilului de viata si alimentatiei cretane. Chiar si asa, mancare lor este extrem de simpla, bazata pe ulei de masline, legume si fructe proaspete- cu un consum moderat de carne si peste. Tipice pentru Creta sunt si sortimentele de paine si branza. Cand e vorba de painea cretana, se pot scrie carti intregi; acelasi lucru este valabil si pentru branza. De fapt, in timp, toti invadatorii Cretei si-au lasat amprenta: grecii - carnatii, bizantinii- carnuri sarate si uscate, mierea folosita in multe mancaruri, venetienii- vinul si uleiul de masline. Turcii au adus o varietate de condimente, susan, chimen, coriandru, dar au popularizat si ficatul de pui si placinta cu scortisoara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia