Despre muraturi

Despre muraturi

1. Muraturile sunt mentionate in Biblie si apar in operele lui Shakespeare. Exista in istorie de multa vreme, dar se crede ca au inceput a fi consumate in Mesopotamia, undeva prin anul 2400 IC. 2. Cristopher Columbus si Amerigo Vespucci foloseau muraturile pentru a preveni aparitia scorbutului in randul echipajului. 3. In insulele Pacificului bastinasii mureaza legumele in gropi din pamant, acoperite cu frunze de banan, folosindu-le ca si rezerve in caz de furtuna. Aici muraturile sunt atat de valoroase incat fac parte din procesul de curtare al femeii, acestea aratand daca barbatul este in stare sa aduca mancare in casa :). 4. Americanii iubesc atat de mult muraturile incat peste 40% din productia anuala de castraveti sunt murati. 5. Poti auzi "crantaneala" unei muraturi bune de la 20 de pasi distanta :). 6. Multe celebritati sunt fani ai muraturilor: Regina Elizabeta I, Thomas Jefferson, John Adams, Bill Cosby, Ed Koch. Lui Elvis Presley ii placeau muraturile pane :). 7. George Washington a avut o colectie de peste 400 de tipuri de muraturi. 8. Cleopatra manca mule muraturi, crezand ca acestea ii dau frumusetea. Tie iti plac muraturile? Alege-ti reteta preferata de muraturi si prepara-le singur! Sfaturi traditionale pentru muraturi reusite Exista doua modalitati prin care puteti mura alimentele, cu otet sau cu sare. Muratul in mediul acid oferit de otet impiedica aparitia bacteriilor, iar cel in sare favorizeaza eliberarea acidului lactic, care va impiedica si el aparitia bacteriilor si va conferi acel gust specific. Daca la castavetii murati adaugati si 2-3 catei de usturoi, pe langa gustul deosebit, muraturile vor ramane tari. Daca alegeti sa pregatiti o reteta de muraturi la rece (fara sa incalziti saramura) muraturile vor ramane crocante, ca si in aceasta reteta de gogosari murati. Folositi otet alb, cu aciditate de minim 5%. Folositi doar sare grunjoasa, neiodata, speciala pentru muraturi. Borcanele pentru muraturi trebuie sterilizate inainte. Pentru castraveti murati folositi doar  castraveti mai mici, de culoare inchisa, cu coaja subtire. Pentru saramura la 1 litru de apa se adauga 30-65 g sare grunjoasa, in functie de reteta. Concentratia saramurii se poate controla si cu un ou. Saramura este indeajuns de concentrata, atunci cand oul se ridica la suprafata lichidului. Saramura fiarta si strecurata printr-un tifon dublu se poate turna peste muraturi rece sau fierbinte, in functie de reteta, insa legumele trebuie sa fie oparite. Dupa ce s-a strecurat, indiferent daca saramura se toarna rece sau fierbinte peste legume, se va lasa cca. 1 ora sa se aseze. Dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat, dupa care se scurg foarte bine intr-o sita sau strecuratoare. Apa in care s-au oparit legumele contine multe substante nutritive si se va folosi la prepararea saramurei in care se vor mura legumele. Dupa ce muraturile au fost oparite, nu mai trebuie sa fie atinse cu mina; se va folosi 1 lingura de lemn bine spalata si oparita. Conservantele folosite la muraturi, ca marar uscat cu seminte, bucati de hrean taiate in lung sau frunze de hrean, ardei iuti, frunze de telina, crengute cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardei capia, usturoi, se spala foarte bine cu apa rece. Cu cat se va pune mai mult hrean cu atat muraturile vor fi mai tari. Substantele indicate pentru conservarea legumelor cum sunt sarea si otetul din vin si de fructe, folosite cu masura, nu sunt daunatoare sanatatii. In lichidul de umplere a borcanelor este bine sa se adauge zahar si mai ales miere de albine, iar otetul se va dilua in proportie de 1/3 cu apa. Ai si alte sfaturi?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
1
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
2
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
3
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
4
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia