De Sfantul Ilie se mananca mere

De Sfantul Ilie se mananca mere

Exista multe traditii si superstitii legate de aceasta data. In principal acestea au legatura cu vremea. Se spune ca intotdeauna ploua de Sf. Ilie pentru ca Profetul traverseaza cerul cu caruta lui de foc, pentru a ne ocroti.

Potrivit traditiilor, de Sfantul Ilie, se mananca pentru prima data mere si struguri, marul fiind pomul Sfantului Ilie. Asa dar conform traditiei azi se mananca mere. Tot azi este ziua incepand cu care strugurii care s-au copt pot fi mancati.

Din 2o iulie poate fi recoltata mierea de albine, Sfantul Ilie fiind patronul apicultorilor si pazitorul albinelor! La tara aceasta activitate se mai numeste "retezatul stupilor".

Conform traditiilor, Sfantul Ilie da dezlegare la a fierbe si coace porumb. La tara femeile fierb porumbul si il dau de pomana, impreuna cu merele cazute din pom.

Tot traditia spune ca cei care il supara pe Sfantul Ilie, iesind la coasa sau facand alte munci in aceasta zi sfanta vor muri fulgerati - Sfantul Ilie fiind considerat a fi stapanul norilor si al fulgerelor. In aceasta zi, daca e furtuna trebuie inchise toate geamurile si toate usile. Se spune ca daca astazi tuna merele si alunele vor fi viermanoase.
Daca ploua, va ploua timp 20 de zile.

Ziua de 20 iulie este considerata a fi zi miezul verii pastorale. Astazi este ziua cand, conform traditiei, ciobanii separa berbecii de oi.

In Romania peste 120.000 de persoane isi serbeaza in 20 iulie ziua de nume si zeci de biserici sarbatoresc hramul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia