Conceptul culinar "all you can eat"

   

Meniul "All you can eat" inseamna sa mananci la preturi mici mai multe feluri de mancare   Pentru cei care au avut contact cu Occidentul nu cred ca spun noutati dar pentru persoanele care urmeaza sa paseasca peste granita si pentru cei din tara, vreau sa le impartasesc cunostintele mele despre conceptul "all you can eat". Acest tip de restaurant l-am intalnit din Europa pana in Asia, peste tot unde exista o cultura gastronomica cat de cat cu traditie. Ceea ce poate parea o ciudatenie in Romania  este o stare de normalitate in  multe tari. Este foarte simplu si interesant acest concept.  All you can eat inseamna sa platesti un pret oarecare pentru un meniu si sa mananci cat te tin curelele, dar fara a face risipa. Majoritatea restaurantelor de acest tip din Europa pe care le-am intalnit erau pe baza  de mancare asiatica: chinezeasca, japoneza, mongoleza si ofereau atat un meniu a la carte dar si un meniu tip bufet atat cu preparate finite cat si cu posibilitatea de self grill. Self grill este un alt concept culinar prin care restaurantele iti ofera posibilitatea de a combina ingrediente crude si condimente. Tot ce iti ramane tie ca client sa faci este sa alegi care ingrediente sunt pe gustul tau, apoi sa specifici bucatarului care condiment vrei sa fie folosit. Practic astfel ai o varietate infinita de combinatii de carne, legume, condimente lasate la latitudinea si imaginatia fiecaruia.

    Conceptul "All you can eat" in Romania   Am mai intalnit si situatii cand intr-un restaurant poti comanda felurile de mancare dorite din meniu a la carte, dar ai posibilitatea de a savura nelimitat din fiecare in parte.
In Romania am gasit putine locuri cu aceasta filozofie gastronomica din motive legate de perceptia clientilor, care nu pricep ca ideea este sa nu exagerezi cu farfurii arhipline pe care sa le abandonezi dupa ce ai ciugulit putin ci sa mananci putin si de cate  ori vrei  si ce vrei pentru ca nimeni nu contabilizeaza cat mananci, ci cat risipesti. Cumpatarea si bunul-simt par sa guverneze acest tip de restaurant, precum si posibilitatea de a experimenta putin din cat mai multe feluri de preparate culinare, adeseori pline de exotism. Preturile de la noi fac oarecum interzise aceste restaurante pentru multi clienti desi deseori meniurile multor restaurante sunt pline de capcane, care pana la urma conduc la note de plata dureroase  pentru cei nepriceputi intr-ale cotracararii ticalosiilor patronilor sau angajatilor de la unele restaurante .
In concluzie va recomand cu toata increderea din propia experienta sa incercati experinta unui restaurant  "all you can eat", atat in tara, cat si peste hotare, mai ales daca sunteti un pic gurmanzi sau interesati de experiente culinare noi.
O sa incerc sa revin cu mici trucuri legate de restaurante, in ideea ca trebuie sa cunoasteti mici secrete pentru a va bucura cu adevarat de mancatul in locuri diverse, fara a avea pretentia ca detin adevarul absolut, doar o experienta putin mai bogata.     Un gastronom amator, Cristi Lazar

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia