Colacul cautat in orice moment al anului

Traditionalii "colaci secuiesti" (kurtos kalacs) sunt specifici zonelor transilvanene (Covasna, Harghita, Mures) iar reteta lor de preparare este una veche de sute de ani.
Pregatit dupa o reteta traditionala, acesta este facut din aluat dulce, asezat in spirala pe aparate speciale pentru a se coace si apoi uns cu miere si dat prin nuca sau zahar, fulgi de nuca de cocos sau scortisoara. Sunt cautati in orice moment al anului de catre bastinasi si mai ales in timpul verii de turisti.

Foarte mult timp retetele de preparare a colacilor secuiesti a fost tinuta in secret de bucatarii cunoscatori din dorinta de a nu altera traditia si, mai tarziu, din motive de concurenta. Astazi mestesugul s-a extins atat in Romania cat si in tarile occidentale si aflati in excursie in zonele transilvanene zeci de tarabe ne asteapta cu aroma kurtosi kolacilor.

Colacul secuiesc este o prajitura unica prin forma, aroma si mod de preparare. Aparatul traditional de preparat kurtos consta dintr-o rola de lemn cu diametrul de 10 cm si lungimea de 40 cm, in jurul careia se infasoara fasii de aluat groase cat degetul. Suprafata exterioara a aluatului se unge inainte de coacere cu o glazura din miere si galbenus de ou, zahar sau zahar + nuci/migdale. Se coace prajitura la carbuni intorcand din cand in cand rola cu mana.

De asemenea, prajitura traditionala se poate coace in cuptor. Pentru asta se infasoara fasiile inguste de aluat pe niste tevi metalice (initial se foloseau stiuleti de porumb fara boabe) si se coc in cuptor in tavi de copt.

Ingrediente Pentru aluat: 30 g drojdie proaspata, 800 ml lapte, 1 kg faina, 1 ou, 1 galbenus de ou, 5 linguri zahar pudra, 100 g unt
Pentru uns: 20-30 g unt, 1 ou, 100 g nuci pt presarat, 100 g zahar pudra pt presarat.

Se framanta toate ingredientele pana devine un aluat tare si se lasa la odihnit o ora. Nucile se maruntesc cu cutitul. Se intinde aluatul, se taie fasii cu grosimea de 0,5 cm si se infasoara pe tevile de metal. Se ung cu oul batut, se presara zahar pudra, nuci si se dau pentru 15 minute in cuptorul preincalzit. Se servesc calde.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia