Clatitele in lume

Clatitele in lume

Colindand virtual prin bucataria lumii am descoperit ca pe intreg mapamondul se mananca clatite. Unele sunt facute din faina de grau, altele din cartofi, unele sunt dulci, altele sunt sarate, unele se prepara pe vechi pietre de copt, in stil medieval, altele au ajuns a fi preparate pe dispozitive electrice special concepute. Unele se prepara in ocazii speciale - Shrove Tuesday Crepes, Chanukah Latkes, iar altele se prepara ori de cate ori ai dori sa mananci ceva dulce. Clatitele reflecta in general caracteristici ale bucatariei locale, dar si obiceiurile locului. Pentru prepararea clatitelor, in majoritatea tarilor este folosita faina de grau, insa in Polonia sau Germania se prepara si clatite din cartofi. De asemenea, in Egipt, Canada sau Statele Unite ale Americii sunt folosite drojdia sau praful de copt, pentru a face clatitele mai pufoase. In Franta s-a dezvoltat o adevarata industrie a clatitelor, aici existand restaurante specializate, unde se pot consuma aceste preparate cu cele mai diverse si mai sofisticate umpluturi, de la dulceata la fructe de mare. In Canada si Statele Unite ale Americii, clatitele sunt servite la micul dejun si pot avea diverse umpluturi. Pentru olandezi, clatitele sunt foarte populare la cina, existand chiar si restaurante specializate care le servesc la masa de seara. In Franta, ele sunt cunoscute sub denumirea de crepes, pannequet, begnetele sau galette, in Germania clatitele sunt de fapt pancakes subtiri din cartofi - Schmarren, in Polonia ratzelach, iar in Irlanda ele se numesc Boxty, palacsinta in Ungaria, drop scones in Scotia, blini in Rusia, waffe in Belgia si Olanda, tunnpankakor in Suedia, gozleme in Turcia.
Depasind granitele Europei, gasim clatitele si pe continetele americane sub denumiri diverse: flapjack (in America secolului 19), pancake in tarile anglosaxone iar in zona Mexicului le intalnim intr-o varietate foarte mare, din care amintim doar: tortilla, taco si burrito. Intalnim clatite si in Indonezia - dadar gutung, in China - bao bing, in India - in versiunile palappam sau poori, in Japonia - takoyaki, kahm-ja juhn in Coreea si lista poate continua.
Una dintre cele mai faimoase retete de clatite este evident retea de Crepes Suzette. Aceasta delicatesa a fost creata din greseala de Henri Charpentier (1880-1961) in 1895 la cafeneaua Monte Carlo din Paris. Henri pregatea un desert pentru Printul din Wales, viitorul print Edward VII al Angliei. In timp ce Henri pregatea un desert pentru print si prietenii acestuia, tigaia a luat foc. Desi era o combinatie de gusturi, prajite la un loc, era o delicatesa savurata cu pofta de print. Henri le-a numit Crepes Princesse, insa numele i s-a schimbat in Crepes Suzette la cererea printului de Wales. Drept recompensa pentru desertul care ar civiliza si un canibal, Henri Carpentier a primit de la print un inel cu diamante si o palarie de Panama. Iar din partea omenirii, recunostinta vesnica pentru dulcea greseala comisa! Retete de clatite din lume: Clatite persane Clatite australiene Dorayaki, clatite japoneze Crepes Suzette Clatite Gundel Clatite nemtesti de mere Clatite spaniole cu supa de pui


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia