Mai mult ca sigur, ciocolata este printre primele in topul preferintelor culinare peste tot in lume. Atat copiii cat si adultii consuma ciocolata in orice moment al zilei, ea fiind ideala ca desert, ca gustare intre doua mese ale zilei sau...ca refugiu atunci cand suntem tristi. Alba, neagra, cu alune sau migdale, ciocolata isi are si ea istoria ei.
Povestea ciocolatei incepe cu mult timp in urma; de fapt, primele insemnari despre un aliment care pare a fi "stramosul” ciocolatei pe care o cunoastem noi astazi dateaza de la descoperirea Americii in 1492. Curtea Regelui Ferdinand si a Reginei Isabella a fost prima care a descoperit ingredientul principal al ciocolatei, atunci cand Columb s-a intors din calatoria sa in care a descoperit pamantul de peste Ocean. Columb a adus daruri misterioase, printre care si cateva boabe maronii, care semanau cu niste migdale. Erau primele boabe de cacao pe pamant european. Regele si Regina nici macar nu isi imaginau cat de importanta va deveni cacaoa si este meritul lui Hernando Cortez, marele explorator spaniol, sa prevada potentialul comercial pe care il putea oferi Noua Lume.
In timpul calatoriei sale in Mexic, Cortez a descoperit ca indienii Azteci foloseau boabele de cacao pentru a prepara o bautura speciala, destinata celor de rang inalt - "chocolatl”, ceea ce inseamna "lichid caldut”. In 1519, Imparatul Montezuma, care se pare ca bea cate 50 de portii de "chocolatl” in fiecare zi, si-a servit oaspetii spanioli cu aceasta bautura, servita in vase de aur. In ciuda importantei cu care Montezuma trata aceasta bautura, ea nu a fost pe placul spaniolilor, care o gaseau prea amara. Insa le-a venit ideea de a indulci ciocolata cu zahar, pentru a-i imbunatati gustul.
Dupa ce au adus ciocolata in Spania, aceasta a suferit o serie de imbunatatiri, fiind amestecata cu scortisoara sau vanilie. Mai mult decat atata, au inceput sa o serveasca fierbinte.
Calugarii spanioli care se ocupau cu procesarea ingredientului prim al ciocolatei -cacaoa- nu au pastrat secretul acestui deliciu, care a ajuns repede peste tot in Europa. Pentru o vreme ciocolata calda a devenit bautura Curtii Regale din Franta. Curand, si in Marea Britanie au aparut localuri unde se servea ciocolata.
In secolul al XIX-lea, o companie britanica a introdus "ciocolata solida” care se manca, iar un elvetian, Daniel Peter, a introdus si laptele printre ingredientele ciocolatei, creand un produs pe care il cunoastem si azi: ciocolata cu lapte.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii