Conceptul nutritionist chinez - cu o vechime de peste 5.000 de ani - are la baza cateva principii alimentare. Acestea insa nu contravin sistemului de nutritie occidental, ci au doar un alt unghi de abordare.
Arta culinara chineza este renumita in lume, inca din antichitate. In cei 5000 de ani, traditiile culinare s-au perfectionat si s-au dezvoltat, preparatele imbogatindu-se in aroma si culoare. De-a lungul timpului, chinezii au invatat cit de important este sa privesti alimentele cu respect. Un preparat nu trebuie sa se adreseze doar unui simt: gustul, ci trebuie sa se adreseze, in egala masura, simtului vizual: alimentele trebuie sa fie colorate, taiate uniform, si simtului olfactiv: prin arome. In China, mincarea inseamna viata, sanatate si este un simbol al norocului si al prosperitatii. In alimentatie, nu prezinta importanta numarul caloriilor, continutul de carbohidrati si vitamine, acestea fiind prioritati doar pentru occidentali.
Medicina chineza si-a pus amprenta asupra artei culinare, impunind citeva elemente de baza. In ciuda faptului ca acest popor a inventat furculita, chinezii prefera sa manince folosindu-se de betisoare.
"Betisoarele impun prepararea alimentelor in bucatele mici care sint usor de mestecat, de digerat si nu pot fi introduse in gura decit cantitati foarte mici. Betisoarele nu pot apuca o cantitate mare de mincare, asa cum se intimpla cu furculita sau cu lingura. Betisoarele asigura un bol alimentar redus, care permite ca acesta sa fie insotit de o cantitate de saliva suficienta, de toate enzimele din stomac, de toate sucurile gastrice pe care le secreta pancreasul. In felul acesta, digestia este completa si senzatia de satietate apare mult mai devreme, inainte sa apara senzatia de plenitudine: adica, simt ca plesnesc, dar parca as mai minca ceva, asa cum fac occidentalii", spune Adrian Florea, specialist in medicina chineza.
Confucius i-a invatat pe chinezi sa manince cu betisoare, sfatuindu-i sa renunte la cutit si furculita, asociate cu violenta: "Orice barbat onorabil nu se va implica in ucideri si in bucatarie. Si nu va permite sa fie un cutit pe masa sa". Pina in anul 500 i.Hr, betisoarele erau folosite in toata China, dar si in Vietnam, Coreea si Japonia. Betisoarele sint fabricate din diverse materiale, cel mai popular fiind bambusul, un lemn ieftin, usor de prelucrat, rezistent la caldura si fara miros si gust perceptibile. Cu toate acestea, se fabrica si betisoare din cedru, santal, tek, pin, os sau plastic.
Nutritia chineza are la baza patru principii fundamentale, legate de metabolism, care nu contravin sistemului de nutritie occidental, ci au doar un alt unghi de abordare: principiul celor cinci miresme; principiul celor cinci energii; principiul deplasarilor; principiul actiunii organice al alimentelor.
Principiul celor cinci miresme
Principiul celor cinci miresme se refera la faptul ca fiecare aliment are un anumit gust si ca, in general, aceste gusturi se impart in cinci: acru, amar, dulce, picant si sarat. Aceste gusturi corespund unei teorii din medicina chineza care se numeste teoria celor 5 elemente, potrivit careia cele 5 stari energetice fundamentale in univers care se aplica si corpului uman sint: lemnul, focul, pamintul, metalul si apa. Fiecare din cele cinci miresme, in ordinea de mai sus, corespunde celor 5 elemente exact in aceeasi ordine. Acestea se numesc miresme pentru ca ele au un anumit efect asupra organismului uman.
S-a constatat ca alimentele acre au efect foarte clar hemostatic (in cazul unor hemoragii interne sau externe), efect constrictiv (diaree foarte mare) si reduc transpiratia excesiva. In categoria alimentelor acre sint incluse pruna, lamiia. Pe de alta parte, exista si alimente care nu au gustul acru, dar care au acelasi efect ca si cele cu gustul acru. Acestea intra in aceeasi categorie, care nu se mai numeste gust acru, ci mireasma acra: merele, caisele, carnea de rata (nu sint alimente acre la gust, dar au efectul celor acre - mireasma acra).
Alimentele amare au un efect de reducere (efect antitermic) a temperaturii corpului in stari febrile, dar au si efect laxativ. Elimina acumularile de toxine din maduva, limfa, prin transpiratie, urina. In general, alimentele din aceasta categorie sint folosite in acest scop, de aceea toate alimentele care au gust amarui sau mireasma amara vor avea rolul lor important: salata verde, salvie, cimbru, papadie, cicoare.
Alimentele dulci au rol de eliminare a efectului toxic al altor alimente. Exista alimente care au continut mai toxic (o buna parte din bauturile racoritoare fabricate pe cale chimica). Mireasma dulce poate anihila o parte din efectul toxic sau chiar complet. De asemenea, poate reduce efectele acute ale unor dureri. Printre alimentele cu mireasma dulce: stafide, migdale, cartofi, morcovi, dovleac, nuci.
Alimentele cu mireasma picanta sint foarte utile pentru cei care nu transpira deloc sau suficient (ceea ce conduce la riscul acumularii de toxine in piele) si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine. In aceasta categorie intra: ardeiul iute, piperul, usturoiul, ceapa, coriandrul, chimenul, simburii de caise (chinezii prepara multe mincaruri cu simburi amarui de caisa), coaja de mandarina, ghimbirul, coaja de grapefruit, menta.
Mireasma sarata este foarte utila in tratarea tuberculozei (nodulilor limfatici). Are efect curativ, dar si stopeaza formarea adenoamelor si a tuturor tesuturilor dure. Efectul miresmei sarate este foarte puternic. Alimente din aceasta categorie: peste, fructe de mare (alimente care de la natura au un continut mare de sare), patrunjel.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii