China a descoperit taina alimentelor

Conceptul nutritionist chinez - cu o vechime de peste 5.000 de ani - are la baza cateva principii alimentare. Acestea insa nu contravin sistemului de nutritie occidental, ci au doar un alt unghi de abordare.

Arta culinara chineza este renumita in lume, inca din antichitate. In cei 5000 de ani, traditiile culinare s-au perfectionat si s-au dezvoltat, preparatele imbogatindu-se in aroma si culoare. De-a lungul timpului, chinezii au invatat cit de important este sa privesti alimentele cu respect. Un preparat nu trebuie sa se adreseze doar unui simt: gustul, ci trebuie sa se adreseze, in egala masura, simtului vizual: alimentele trebuie sa fie colorate, taiate uniform, si simtului olfactiv: prin arome. In China, mincarea inseamna viata, sanatate si este un simbol al norocului si al prosperitatii. In alimentatie, nu prezinta importanta numarul caloriilor, continutul de carbohidrati si vitamine, acestea fiind prioritati doar pentru occidentali.

Medicina chineza si-a pus amprenta asupra artei culinare, impunind citeva elemente de baza. In ciuda faptului ca acest popor a inventat furculita, chinezii prefera sa manince folosindu-se de betisoare.
"Betisoarele impun prepararea alimentelor in bucatele mici care sint usor de mestecat, de digerat si nu pot fi introduse in gura decit cantitati foarte mici. Betisoarele nu pot apuca o cantitate mare de mincare, asa cum se intimpla cu furculita sau cu lingura. Betisoarele asigura un bol alimentar redus, care permite ca acesta sa fie insotit de o cantitate de saliva suficienta, de toate enzimele din stomac, de toate sucurile gastrice pe care le secreta pancreasul. In felul acesta, digestia este completa si senzatia de satietate apare mult mai devreme, inainte sa apara senzatia de plenitudine: adica, simt ca plesnesc, dar parca as mai minca ceva, asa cum fac occidentalii", spune Adrian Florea, specialist in medicina chineza.

Confucius i-a invatat pe chinezi sa manince cu betisoare, sfatuindu-i sa renunte la cutit si furculita, asociate cu violenta: "Orice barbat onorabil nu se va implica in ucideri si in bucatarie. Si nu va permite sa fie un cutit pe masa sa". Pina in anul 500 i.Hr, betisoarele erau folosite in toata China, dar si in Vietnam, Coreea si Japonia. Betisoarele sint fabricate din diverse materiale, cel mai popular fiind bambusul, un lemn ieftin, usor de prelucrat, rezistent la caldura si fara miros si gust perceptibile. Cu toate acestea, se fabrica si betisoare din cedru, santal, tek, pin, os sau plastic.

Nutritia chineza are la baza patru principii fundamentale, legate de metabolism, care nu contravin sistemului de nutritie occidental, ci au doar un alt unghi de abordare: principiul celor cinci miresme; principiul celor cinci energii; principiul deplasarilor; principiul actiunii organice al alimentelor.

Principiul celor cinci miresme

Principiul celor cinci miresme se refera la faptul ca fiecare aliment are un anumit gust si ca, in general, aceste gusturi se impart in cinci: acru, amar, dulce, picant si sarat. Aceste gusturi corespund unei teorii din medicina chineza care se numeste teoria celor 5 elemente, potrivit careia cele 5 stari energetice fundamentale in univers care se aplica si corpului uman sint: lemnul, focul, pamintul, metalul si apa. Fiecare din cele cinci miresme, in ordinea de mai sus, corespunde celor 5 elemente exact in aceeasi ordine. Acestea se numesc miresme pentru ca ele au un anumit efect asupra organismului uman.

S-a constatat ca alimentele acre au efect foarte clar hemostatic (in cazul unor hemoragii interne sau externe), efect constrictiv (diaree foarte mare) si reduc transpiratia excesiva. In categoria alimentelor acre sint incluse pruna, lamiia. Pe de alta parte, exista si alimente care nu au gustul acru, dar care au acelasi efect ca si cele cu gustul acru. Acestea intra in aceeasi categorie, care nu se mai numeste gust acru, ci mireasma acra: merele, caisele, carnea de rata (nu sint alimente acre la gust, dar au efectul celor acre - mireasma acra).

Alimentele amare au un efect de reducere (efect antitermic) a temperaturii corpului in stari febrile, dar au si efect laxativ. Elimina acumularile de toxine din maduva, limfa, prin transpiratie, urina. In general, alimentele din aceasta categorie sint folosite in acest scop, de aceea toate alimentele care au gust amarui sau mireasma amara vor avea rolul lor important: salata verde, salvie, cimbru, papadie, cicoare.

Alimentele dulci au rol de eliminare a efectului toxic al altor alimente. Exista alimente care au continut mai toxic (o buna parte din bauturile racoritoare fabricate pe cale chimica). Mireasma dulce poate anihila o parte din efectul toxic sau chiar complet. De asemenea, poate reduce efectele acute ale unor dureri. Printre alimentele cu mireasma dulce: stafide, migdale, cartofi, morcovi, dovleac, nuci.

Alimentele cu mireasma picanta sint foarte utile pentru cei care nu transpira deloc sau suficient (ceea ce conduce la riscul acumularii de toxine in piele) si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine. In aceasta categorie intra: ardeiul iute, piperul, usturoiul, ceapa, coriandrul, chimenul, simburii de caise (chinezii prepara multe mincaruri cu simburi amarui de caisa), coaja de mandarina, ghimbirul, coaja de grapefruit, menta.

Mireasma sarata este foarte utila in tratarea tuberculozei (nodulilor limfatici). Are efect curativ, dar si stopeaza formarea adenoamelor si a tuturor tesuturilor dure. Efectul miresmei sarate este foarte puternic. Alimente din aceasta categorie: peste, fructe de mare (alimente care de la natura au un continut mare de sare), patrunjel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de loboda cu omleta
1
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
2
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Cozonac pufos cu aluat oparit
3
Cozonac

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
4
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
5
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce